De senaste åren har bland annat lägenheter, demensboende, Coop, nya infartsvägar och 117 dubbelsidiga solcellspaneler kommit på plats på Berget vid universitetsområdet. I nuläget planeras en förskola.
– Det händer mycket i området. Tanken är att Berget ska bli en attraktiv stadsdel där forskare, studenter och kreativa näringar ska hålla till, säger Johan Virtala, avdelningschef på planeringsavdelningen, Piteå kommun.
Allting började 2014 när kommunen initierade ett arbete för utveckling och tillväxt på universitetsområdet.
– Vi tog fram en detaljplan och ett gestaltningsprogram som möjliggjorde stadsdelen. När vi hade tagit hand om infrastrukturen och projekterat vägarna så var intresset stort att bygga här, säger Jessica Nilsson, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen, och fortsätter:
– Det är jätteroligt att politikerna ville satsa på det här. Det är ett jättetrevligt område med nära till centrum och skog och man kan snabbt ta sig till E4:an.
Brith Fäldt, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, ser stora fördelar med att utbildning och forskning möter de kreativa näringarna.
– Samhällsbyggnadsförvaltningen har jobbat hårt och nu börjar det bli en stadsdel. Nu är det ett tryck här. Det finns bostäder, butik och nya yrkesutbildningar. Det flödar folk ut och in. Det blir inte en satellit, säger hon.
Diagonalen, den nya infarten till Studicum, är ett exempel på ett försök att binda samman stadsdelen med centrum, berättar stadsarkitekten Florian Steiner.
– Diagonalen öppnar upp mot stan. Man ska få känslan av direkt access till centrum, säger han.
Vid sidan om diagonalen bygger Pitebo tre hyreshus i samarbete med Strömbackaskolan. Byggnaderna, med åtta lägenheter per hus, är drygt elva meter höga och 250 kvadratmeter. Projektet beräknas ta sex år.
– Vi är förmodligen ensamma i Sverige om att låta elever bygga med platsgjuten betongstomme, säger platschefen Markus Lidman.
Pitebo har också byggt "Blåbärsskogen", bestående av 64 lägenheter, på andra sidan stadsdelen. Där står dessutom de 64 lägenheterna från Stabos (Part AB) första etapp. Nu pågår den andra etappen med ytterligare 50 lägenheter. Sammanlagt handlar det om runt 200 nya lägenheter i stadsdelen.
I översiktsplanen finns regeln om att en procent av byggföretagens kostnad ska läggas på någon form av konstnärligt uttryck, berättar Florian Steiner. Syftet är att konst ska finnas i det offentliga rummet. Ett exempel är carportplatserna i Blåbärsskogen som har väggar med hål, belysta bakifrån med ledljus.
– Det skiftar och rör sig som norrsken. Det är samma tema som spiran på Acusticum som byter färg, säger Florian Steiner.
På torget utanför Acusticum ligger segelliknande sjok klädda med konstgräs i samma tema som ska ge en känsla av berghäll och fjällängar på sommaren och isflak på vintern.
Tanken är att Stabos nuvarande bostadsbygge också ska ha en konstnärlig utsmyckning, enligt Florian Steiner.
– Exploatören har föreslagit gavelsidan mot Acusticum. Dialog om hur det kommer att se ut pågår, säger han.
Planerna och visionerna är många. Nu hoppas alla som är inblandade i projekten och byggnationerna att stadsdelen ska växa.
– Det är en jättefin stadsdel som tar form. Det finns ett högt tryck på området. Nu hoppas vi att fler verksamheter ska få växa fram, säger Jessica Nilsson.