Här sparas Piteås viktiga dokument för all framtid

Bakom en tjock betongdörr i Stadshuset finns Centralarkivet – här bevaras viktiga, unika handlingar från kommunens olika verksamheter för evig tid. "Jag lär mig nya saker hela tiden", säger Helena Löthman, arkivarie.

Arkivassistenten Ida Öberg visar in i Centralarkivet som finns bakom en tjock bertongdörr. Bakom henne syns Helena Löthman och Carina Carlström som jobbar som arkivarie.

Arkivassistenten Ida Öberg visar in i Centralarkivet som finns bakom en tjock bertongdörr. Bakom henne syns Helena Löthman och Carina Carlström som jobbar som arkivarie.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-01-09 20:30

Det är en sammansvetsad trio som håller ordning på det viktiga arkivet på sutterängplanet. Arkivarien Helena Löthman och arkivassistenten Ida Öberg har jobbat tillsammans sedan 2016. Arkivarien Carina Carlström började 2021.

Här finns handlingar från Piteå kommun, men även de gamla kommunerna Hortlax, Norrfjärden, Piteå stad och Piteå landskommun. 

undefined
Här finns 1 800 hyllmeter med handlingar samt även ett stort digitalt arkiv. Ida Öberg, arkivassistent, Helena Löthman och Carina Carlström, arkivarie jobbar i Piteå kommuns stora centralarkiv.
undefined
I arkivet finns handlingar från Piteå kommun, men även de gamla kommunerna Hortlax, Norrfjärden, Piteå stad och Piteå landskommun.

– Det känner inte många till, men här sparas till och med elevrådsprotokollen för evigt, säger Ida.

Hon jobbade tidigare som förskollärare, men efter en tids sjukskrivning omplacerades hon till arkivet och trivs jättebra.

– Det kan vara lite av ett detektivjobb att hitta en särskild handling som efterfrågas. Att kunna ge en god service är en av tjusningarna med jobbet. Sedan är det aldrig samma varje dag.

Det som Piteåborna söker kan vara gamla bygglovshandlingar, uppgifter till släktforskning eller betygskopior. 

– Varje förfrågan är unik, säger Helena och får medhåll av de andra.

Carina menar att man ser mycket samband genom informationen som finns i de gamla handlingarna, hur saker och ting hänger ihop i samhället fram till i dag.

– Sedan är det ett serviceyrke, det är roligt att kunna hjälpa människor med det de frågar efter.

– Det som stressar kan vara skyndsamhetskravet, att handlingar enligt lag ska lämnas ut skyndsamt, säger Ida.

undefined
Mycket omsorg är lagt på en helt unik, bevarad handling från Hamndirektionen i Piteå.
undefined
En stor del av de gamla protokollen och handlingarna är vackert skrivna för hand.

Organisatoriskt hör arkivfunktionen till kommunledningsförvaltningen. I arkivet ska handlingar bevaras och vårdas för "evig tid". Personalen tar emot, registrerar och förtecknar handlingar som kommer in för slutarkivering. I arbetsuppgifterna ingår även att sprida information om vad som finns i arkivet och ge förvaltningarna och de kommunala bolagen vägledning och stöd. 

Här finns även bild-, förenings-, företags-, bya-, gårds- och personarkiv. Ovärderlig information om Piteås historia ända tillbaka till 1600-talet och mer än 30 000 fotografier. Ett kulturarv som har betydelse för forskning. 

En del finns bevarat på papper – en del digitalt.

undefined
Arkivassistenten Ida Öberg menar att det kan vara att "detektivjobb" att söka igen rätt handling.
undefined
Här finns material ända tillbaka till 1600-talet. Ett unikt och viktigt kulturarv.

– Jag har jobbat som arkivarie sedan 23 år tillbaka och lär mig nya saker hela tiden, säger Helena som menar att mycket nu handlar om att man står inför ett digitalt skifte.

– Det blir en utmaning, det är ju samma krav på de digitala handlingarna. Att de som är verksamhetsviktiga och har ett värde för framtida forskning ska bevaras i evighet.

Största arbetsplatsen

Piteå kommun är den största arbetsgivaren i Piteå kommun med drygt 4 000 medarbetare med över 230 olika yrken. 

Här arbetar ingenjörer, parkarbetare, sjuksköterskor, lärare, vaktmästare, undersköterskor, arkivarie, brandmän, städare, tekniker och många fler yrkesgrupper.

Kommunen består av sju förvaltningar: Fastighets- och serviceförvaltningen, kommunledningsförvaltningen, kultur, park och fritid, räddningstjänsten, samhällsbyggnad, socialtjänsten och utbildningsförvaltningen

Könsfördelningen är cirka 80 procent kvinnor och 20 procent män.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!