Olsvensakallen eller Olsvensa stenarna kallas de låga klippor eller skär som sticker upp ur vattnet utanför Stor-Räbben i Piteå skärgård. Här uppehåller sig ett större bestånd av gråsälar som ofta ligger på de ytnära stenarna. Genom att stenarna är så nära vattenytan ser det ut som att djuren svävar på vattnet i sin karaktäristiska "bananform".
För några år sedan anordnades sälsafari ut till Olsvensa men inte längre och den som vill göra ett besök här behöver ta sig hit med egen båt.
En som varje sommar besöker platsen är Jonas Lundgren som med sin Fisherman kör till området som sedan en tid tillbaka är ett skyddsområde. Det betyder att den som vill få sig en titt på sälarna måste hålla sig på avstånd. Att stiga iland någonstans inom skyddsområdet är inte tillåtet.
Jonas brukar stanna båten på 200 till 300 meters håll för att titta i sin kikare och lyssna på sången, eller ylandet.
– Första gången jag åkte hit var i mitten på 90-talet. Jag var ute på Stor-Räbben och tältade när en gubbe på ön tipsade om sälarna. Jag blev intresserad och åkte dit. Gubben sa att de gillar ljud så när jag kom fram skruvade jag på radion, säger han.
Hur intresserade sälar är av radioskval får vara osagt men att sälar är nyfikna djur verkar stämma.
– Kolla där, nu kommer de, säger Jonas och pekar mot en grupp sälar som börjar simma mot båten efter en stunds radiomusik.
Gråsälen är den största av Sveriges tre sälarter. Den är också den vanligaste och känns igen på sin större storlek, och på den raka pannan. Knubbsäl och vikare har mer hundlika huvuden, med en tydlig vinkel mellan nos och panna.
En vuxen gråsälshanne kan bli upp till tre meter lång och väga drygt 300 kilo. Honorna är mindre och väger som mest 200 kilo. Färgen på pälsen varierar. Hannen är mörkgrå, brun eller svart med ljusa fläckar. Honor och unga djur är ljusgrå med mörka fläckar.
Gråsälar kan dyka till flera hundra meters djup. De livnär sig på fisk, mest stimfisk och bottenlevande arter som strömming, tånglake och flundror. De kan även ta annan fisk som lax, sik och torsk.
En nyfödd gråsäl väger ungefär tolv kilo och är en knapp meter lång. Den har en vit och ullig päls som den fäller när den slutar dia. Då har den lagt på sig cirka 30 kilo i vikt. Efter diperioden, som är ungefär tre veckor lång, får den klara sig själv. En gråsäl kan bli upp till 40 år gammal.