Dags att nominera Årets Pitebo

Vem tycker du ska utses till Årets Pitebo? Nu startar nomineringsprocessen och juryn, som i år fått ett nytt tillskott, hoppas på stort engagemang och många lokala tips.

Mari Gustafsson, PT, Fredrik Nilsson, PDOL, Sofie Driberg, PT och Svante Blomqvist, PDOL är årets jury. "Vi hoppas på ett stort engagemang från Piteåborna", säger Fredrik Nilsson.

Mari Gustafsson, PT, Fredrik Nilsson, PDOL, Sofie Driberg, PT och Svante Blomqvist, PDOL är årets jury. "Vi hoppas på ett stort engagemang från Piteåborna", säger Fredrik Nilsson.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-05-14 11:00

Förra året var det Sandra Nordin, grundare av Helping hands, Riksorganisationen RFSL (representerad av Jimmy Stenman, ordförande i RFSL Pite älvdal) och skidskytten Elvira Öberg, från Svensbyn, som blev Årets Pitebo respektive Årets mentala Pitebo och Årets utflyttade Pitebo.

– Nu är det dags att dra igång nomineringsprocessen igen och vi hoppas på att få in många namn, säger Mari Gustafsson, chefredaktör på Piteå-Tidningen.

undefined
Prisceremonin för Årets Pitebo på PDOL förra året. "Det är roligt att tävlingen är så nära förknippad med festivalen", säger Fredrik Nilsson, festivalgeneral och medlem i juryn.

Hon sitter med i juryn sedan tidigare tillsammans med Svante Blomqvist och Fredrik Nilsson, PDOL. Ny jurymedlem för i år är Sofie Driberg, senior medierådgivare på PT.

– Jag tror han hon kan tillföra en ytterligare dimension till juryarbetet med sin bakgrund och ett annat perspektiv, hon blir en viktig pusselbit, säger Mari Gustafsson.

undefined
Svante Blomqvist, PDOL (längts till höger) har suttit med sedan 1996, Sofie Driberg, PT, (i blå kavaj) är ny på posten. Tillsammans med Mari Gustafsson, PT och Fredrik Nilsson, PDOL är de juryn för Årets Pitebo. "Jag är hedrad och stolt", säger Sofie Driberg.

– Det blev ett snabbt "ja" när jag fick frågan, det känns jätteroligt och jag är hedrad och stolt, säger Sofie Driberg som beskriver sig själv som engagerad och patriotisk.

I kategorin "Årets mentala Pitebo" har kändisar som Dolly Parton, Al Gore och Kofi Annan utsetts. Men i år vill juryn gärna få in fler lokala namn.

– Det kan vara en person som bor i Piteå, men som har ett särskilt engagemang i till exempel en nationell eller internationell förening, säger Mari Gustafsson.

undefined
Musiker, författare och framgångsrika skidåkare. Dolly Parton, Astrid Lindgren, Micke Holm och Charlotte Kalla är några av de personer som utsetts till Årets Pitebor

– Ja, det kan vara din granne på kvarteret, säger Fredrik Nilsson.

Fram till den 14 juni har man på sig att nominera innan juryn utser vinnarna. Prisceremonin sker under lördagen på PDOL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!