Här gror planer för 38 nya kolonilotter

På en äng i Slammermora strax söder om Piteå vill syskonen Nilsson skapa 38 kolonilotter.- Det verkar finnas ett stort intresse för att odla på egen mark, säger Lasse Nilsson.

Ängen ligger i träda och syskonen Nilsson, Lasse och Monica på bilden, planerar nu för att upprätta 38 kolonilotter i området i Slammermora - där Piteälvens vattenspegel skymtar svagt i bakgrunden.

Ängen ligger i träda och syskonen Nilsson, Lasse och Monica på bilden, planerar nu för att upprätta 38 kolonilotter i området i Slammermora - där Piteälvens vattenspegel skymtar svagt i bakgrunden.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2012-09-25 06:00

Gräset står högrest och vildvuxet på ängen i Slammermora mellan E4 och Piteälven, med Mohems Camping som närmsta granne och tre kilometer enkel väg från turisttäta Pite havsbad.

Här på ängen rumsterade tidigare Stjärnblixten, hästen som fanns i pappa Wilhelm Nilssons ägo.

Men för två år sedan gick Wilhelm bort, Stjärnblixten fick andra betesmarker och mamma Evonny valde att lämna hemgården.

Kvar blev ängen, ställd i träda.

- Ett område som gjort för att utvecklas till kolonilotter, konstaterar Lasse Nilsson.

Samspråk
Syskonen Nilsson - Lasse, Ulf, Robert och Monica - har tillsammans skissat på planerna med kolonilotter i nära samspråk med grannar, närboende och företrädare för Piteå kommun.

- Hittills har vi bara mött glada tillrop och positiva förhandsbesked, säger Monica Nilsson.

Däremot saknas ännu ett definitivt planläggningsbesked och giltiga bygglov.

300 kvadratmeter
Den nilssonska syskonskaran vill skapa mellan 32 och 38 kolonilotter ute på ängen, beroende på stugornas placering.

- Det betyder att området skulle bli ungefär lika stort som Piteås hittills enda motsvarighet ute på Fårön, säger Lasse Nilsson.

Varje tomt i Slammermora planeras bli 300 kvadratmeter, också det i paritet med Fårön.

- Eftersom det redan finns matjord i backen och bevisligen god växtlighet är platsen perfekt för kolonilotter, anser Monica Nilsson.

Servicehus
Tanken i förlängningen är att varje etablerare ska få köpa och äga sin egen mark - och knytas an till en koloniförening.

- Faller allt på plats kommer vi även erbjuda två typer av nyckelfärdiga fastigheter till försäljning för den eller de som inte vill bygga själva, säger Lasse Nilsson.

Nilsson-kvartetten förhandlar också mot kommunen om möjligheten för att få bygga något större än 25 kvadratmeter, fördelat på två fastigheter, som är norm för exempelvis Fårölotten.

- Vi tänker också resa ett servicehus med duschmöjligheter i området, dra in el till varje stuga och sommarvatten.

- Till våren sätter vi spaden i jorden förutsatt att det finns en giltig körorder från kommunen och tillräckligt många intressenter, säger Lasse Nilsson.

FAKTA Fårölotten

Fårölotten är i dag Piteås enda koloniförening - som alltså förväntas få en "kusin" i Slammermora.

Den ideella föreningen på Fårön arrenderar 12 000 kvadratmeter mark, fördelat på 38 kolonilotter.

En förutsättning för arrende är att den lyckligt lottade är skriven i Piteå kommun, och medlem i Fårölotten.

På varje tomt får högst två byggnader stå, som tillsammans inte upptar större yta än 25 kvadratmeter. Det är tillåtet att ha ett växthus utöver de två byggnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om