Här finns billigaste politiken i Norrbotten

Piteborna betalar minst i länet för kommunpolitiken. Ifjol betalade den genomsnittlige invånaren 564 kronor för att hålla igång den politiska verksamheten i kommunen.

Helena Stenberg (S) är studie- och yrkesväg­ledare men arbetar heltid som kommunalråd. För det får hon ett årsarvode på 745 800 kronor.

Helena Stenberg (S) är studie- och yrkesväg­ledare men arbetar heltid som kommunalråd. För det får hon ett årsarvode på 745 800 kronor.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-09-10 19:00

Nämnds- och styrelseverksamhet, partistöd och revision är sådant som kostar. Förra året låg Piteå på plats 239 på listan över de kommuner som betalar mest per invånare för den politiska verksamheten. Ungefär så har det sett ut de senaste åren.

– Vi har få heltidspolitiker. De allra flesta är ju fritidspolitiker, även våra nämndsordförande. Det är klart att det avspeglar sig i statistiken att det ser ut så, säger Helena Stenberg, socialdemokratiskt kommunalråd.

Lämnar jobbet

Förra året betalade Piteå kommun 8,3 miljoner kronor i arvoden och ersättningar till politikerna. Året innan var motsvarande siffra 8,2 miljoner och år 2011 betalades 8,4 miljoner kronor ut i arvoden och ersättningar. Helena Stenberg tycker att arvoden och ersättningar i dag ligger på en lagom nivå.

– Man ska inte förlora på att vara politiker, utan man ska få ersättning när man lämnar sitt jobb och agerar som politiker, säger hon.

Är du nöjd med ditt eget arvode?

– Absolut, det är jag.

Kommunfullmäktige bestämmer, oftast i samband med ny mandatperiod, vilka arvoden som ska gälla. Speciellt för kommande mandatperiod är att kommunen från och med den 1 januari får en ny nämndsorganisation.

– Då behöver vi titta över reglementet, för vi kommer ju att få andra nämnder och andra ordförandeposter, säger Helena Stenberg.

Fullmäktige krymper

Arjeplogsborna betalade förra året näst mest i Sverige för den politiska verksamheten – i genomsnitt 1 878 kronor per person. Året dessförinnan låg kommunen i topp, med 2 055 kronor per person. Enligt kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S), finns inte så mycket att göra åt det.

– Vi kommer alltid, i Arjeplog, att ligga högt i alla kostnader för att vi har ett så litet invånarantal att fördela ut kostnaderna över, säger hon.

En ändring i kommunallagen ger kommuner med mindre än 8 000 röstberättigade möjlighet att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige. I februari beslutade Arjeplogspolitikerna att minska antalet ledamöter från 31 till 21.

– Det är ingen kostnadsfråga, utan det handlar om att kunna hitta tillräckligt många ledamöter som är intresserade av att ställa upp, säger Britta Flinkfeldt Jansson , som räknar med att förändringen ändå innebär en besparing på uppåt 70 000 kronor per år.

Fakta Kostnad politisk verksamhet, kr/inv år 2013 Fakta Fasta arvoden Piteå kommun Fakta Arvoden och ersättningar

Piteå 564

Luleå 606

Älvsbyn 906

Kalix 1 067

Gällivare 1 140

Haparanda 1 143

Boden 1 200

Pajala 1 254

Jokkmokk 1 286

Arvidsjaur 1 307

Överkalix 1 614

Kiruna 1 646

Övertorneå 1 674

Arjeplog 1 878

Källa: Kolada

Årsarvoden

745 800 kronor (heltid):

Kommunalråden (Helena Stenberg, Peter Roslund, S)

358 200 kronor:

Socialnämndens ordförande (Agnetha Eriksson, S)

387 700 kronor:

Barn- och utbildningsnämndens ordförande tillika fullmäktiges förste vice ordförande (Ruth Rahkola , S)

Politiker med årsarvoden har inga övriga ersättningar, förutom ev. reseersättningar och traktamenten, ersättning för kostnader för barntillsyn och tillsyn av närstående med funktionsnedsättning eller sjukdom samt extra kostnader p.g.a. egen funktionsnedsättning.

Begränsade årsarvoden

128 200 kronor:

Kultur- och fritidsnämndens ordförande (Ann-Katrin Sämfors , S)

Miljö- och byggnämndens ordförande (Björn Berglund, S)

Teknik- och servicenämndens ordförande (Christer Lindström, S)

Ordförande nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning (Stig Rönnbäck, S)

95 100 kronor:

Kommunstyrelsens arbetsutskott (Lars-Olof Pettersson S, Lena Vikberg S, Mats Johansson S, Elisabet Berg, M, Majvor Sjölund C)

Kommunfullmäktiges ordförande (Lars-Olof Pettersson, S)

82 200 kronor:

Socialnämndens vice ordförande (Tommy Caesar, S)

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande (Stefan Askenryd, S)

59 600 kronor:

Överförmyndarnämndens ordförande (Lennart Sundberg, S)

Valnämndens ordförande valår (Mats Johansson, S)

44 700 kronor:

Räddningsnämndens ordförande (Marianne Lindberg, S)

Revisionens ordförande (Bengt Ek, S)

27 300 kronor:

Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande (Anders Nyström, S)

Miljö- och byggnämndens vice ordförande (Magnus Nyström, S)

Teknik- och servicenämndens vice ordförande (Lena Vikberg, S)

Vice ordförande nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning (Ingrid Välitalo , S)

Revisorer (Eleonor Klockare, S, Anders Berg, S, Monika Isaksson, V, Hans Lundström, C)

16 900 kronor:

Räddningsnämndens vice ordförande (Anders Wikström, S)

Kommunfullmäktiges 2:a vice ordförande (Daniel Bergman, M)

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott (Birgitta Elfgren, S, Ferid Letic , S, Lage Hortlund , M)

Socialnämndens arbetsutskott (Sven-Gösta Pettersson, S, Linda Sandström, V, Mayvor Ekberg, KD)

Valnämndens ordförande ej valår (Mats Johansson, S)

9 000 kronor:

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott (Annica Lundgren, S, Robin Nilsson, S, Inger Björkman, S)

Teknik- och servicenämndens arbetsutskott (Roland Alm, S, Per Lönnberg, V, Karl-Erik Jonsson, M)

Miljö- och byggnämndens arbetsutskott (Margit Johansson, S, Stig Sjölund, V, Daniel Bergman, M)

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildnings arbetsutskott (Agneta Nilsson, S, Lennart Wikström, FP, Gunnel Sandlund, V)

Valnämndens vice ordförande valår (Lilian Sjöström, S)

De begränsade årsarvodena täcker ersättning för nämndsinterna uppdrag. Vilka det är specificeras i föreskriften "Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda".

Nämnds-, kommunstyrelse- och kommunfullmäktigesammanträden, fullmäktige- och nämndsberedningar, möten med nämndsutskott och revisorernas sammanträden: 582 kronor i arvode plus 729 kronor (schablonbelopp) för förlorad arbetsinkomst. Förlorad arbetsinkomst utöver schablonbeloppet ska styrkas med intyg från arbetsgivare. Maxbeloppet är då 1 914 kronor.

Övriga möten, studieresor, kurser, förhandlingar m.m som har med förtroendeuppdraget att göra: Samma som ovan vid möten över tre timmar, d.v.s. heldagsersättning. Annars halva summan.

Partigruppmöte inför fullmäktige: Halvdagsersättning, d.v.s. 290 kronor i arvode plus 364,50 kronor (schablonbelopp) i ersättning. Partigruppledarna får ingen ersättning vid dessa möten, det ingår i partigruppledararvodet.

Protokolljustering: 145 kronor i arvode plus 182, 25 kronor (schablonbelopp) i ersättning. Gäller ej politiker med begränsade årsarvoden.

Ersättning för förlorad pensionsförmån: 4,5 procent av den totala ersättningen för förlorad arbetsinkomst under året. Politikerna kan också få ersättning för förlorad semesterförmån. För politiker med årsarvode finns särskilda bestämmelser om pension.

Ersättning kan också ges för övriga kostnader som uppstått p.g.a. förtroendeuppdraget, exempelvis barntillsyn och omkostnader p.g.a. funktionsnedsättning.

De resekostnads- och traktamentsbestämmelser som gäller för kommunens arbetstagare gäller även politikerna.

Årsstämman för Piteå Kommunföretag AB beslutar om arvoden och ersättningar till de politiker som sitter i Piteå Kommunföretag AB.

Arvoden och ersättningar till politiker som sitter i kommunala bolagsstyrelser beslutas vid respektive bolags årsstämma. Enligt policyn ska, så långt som möjligt, de arvoden och ersättningar som tillämpas för ledamöter i kommunens styrelser och nämnder vara vägledande för bolagen.

Källa: Piteå kommun, Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om