Här får katten akut hjälp

Katternas änglar kan man kalla föreningen Kattakuten som hittar nya hem till cirka 200 katter i Norrbotten varje år.

Tre dagar ung.

Tre dagar ung.

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2017-03-16 05:00

Antalet lösspringande katter, mer eller mindre vilda, är för många. Det anser den ideella föreningen Kattakuten som jobbar för att höja kattens låga status och för att kattägare ska kastrera sin katt.

– Hittills i år har 28 katter kommit in och fått ett nytt hem, några har hittat tillbaka till sin rätta ägare, säger ordförande Sara Beckman Larsson.

Vid överlåtelse av kattungar ska det inte handla om "en krona tassen" som så ofta förekommer när katter eller kattungar får nya hem. Katten är mer värd än så. Men det är ett skepp att vända...

De tjugotalet stödhem som finns i länet, har ofta fullbelagt och det behövs alltid hjälpande händer.

Skygga och förvildade

En av de som hjälper till är Åsa Viklund i Öjebyn som fick förfrågan om att ta hand om katter tillfälligt.

– Det var kris. Jag har haft två katter under hösten som jag tränat och socialiserat, som sedan fick nytt hem, säger hon.

Det är en del jobb eftersom katterna ofta är förvildade och har haft knapphändig, om ens någon, kontakt med människor.

– Man ska först lära den att vara inomhus, sedan att gå på låda. Det brukar gå ganska snabbt. Det som kan ta längre tid är att få dem trygga med människor.

Hon säger att det är en helt fantastisk känsla när katterna börjar lita på henne.

200 katter

Cirka 200 katter årligen omplaceras via Kattakuten i Norrbotten. Det är en process och kräver en hel del engagemang och logistik.

– När någon ringer om en katt har vi en mängd frågor; Har du sett den länge? Hur ser den ut, mager, smutsig? Kan du fråga runt hos grannarna? Kan du sätta upp lappar i byn? När allt detta är gjort utan resultat tar vi in katten. Vädret spelar också roll och vi polisanmäler direkt när vi tar in den i ett stödhem, säger Sara Beckman Larsson.

Sedan bekostar Kattakuten kastrering, vaccinering och chipmärkning av den upphittade katten.

Kattkoloni i Älvsbyn

I Piteå finns mellan fem och tio stödhem. I A-kommunerna är det sämre, något enstaka finns i Arvidsjaur. I Älvsbyn finns en medhjälpare som kan åka ut och bedöma om någon katt verkar vara hemlös.

– Vi har haft en kattkoloni runt bensinmuseet i Älvsbyn. Där har vi tagit in katter både 2015 och 2016, säger Sara Beckman Larsson.

Hon berättar att sociala medier under de senaste åren bidragit till att väldigt många bortsprungna katter hittat sina ägare.

– Det underlättar för oss när privatpersoner gör mycket jobb.

När finns största behoven av stödhem?

– Året om. Men när hösten kommer märks behovet mer när hemlösa katter börjar söka sig till mat och värme.

Stödhem

Akuthem: Korttidsplacering (2-3 veckor) i ett kattfritt hem. Karantäntid för avmaskning, vaccinering och behandling av veterinär för eventuella andra sjukdomar eller skador.

Stödhem: Tar hand om katten under en längre tid, tills ägaren återfunnits, permanent hem hittats eller annan omplacering sker.

Skygghem: Specialplacering av skygga eller förvildade katter. Här krävs också större kattvana och avskilt rum.

Källa: Kattakuten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!