Det råder politisk enighet om att tillgång till goda kommunikationer är en demokratifråga. Regeringens mål är att Sverige ska vara helt uppkopplat år 2025 och redan 2020 ska 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. I Piteå är målet ännu högre satt, alla Pitebor ska ha tillgång till bredband redan 2020.
Fibernätet i kommunen är redan väl utbyggt i så gott som hela tätorten. Även byar som Rosvik, Norrfjärden och Lillpite är redan anslutna till det gigantiska nätverk som symboliserar framtidens infrastruktur.
– Vi tror att fiber kommer vara det som gäller för en lång tid framöver och kan klara framtidens utmaningar. Det har i princip obegränsad kapacitet att överföra information och inte heller någon begränsing vad det gäller avstånd, säger Björn Grahn, projektledare för Bredband vid Pite energi.
Han beskriver en vansinnig efterfrågan på bredband.
– Vi levererar så mycket vi bara kan. Vi har tagit in flera underentreprenörer för att kunna bygga i så hög takt som möjligt. Och vi krigar som tusan för att skapa fler möjligheter att bygga i landsbygden, säger han.
Under sommaren byggs det bland annat bredband på Klubben, Bonäset och Stora Granholmen. Även boende i Pitsund, Slammermora och Trollbäcken får möjlighet att koppla upp sig via bredband.
Jukkasjärvibon Daniel Sevä, som har stuga på Klubben, tackade ja direkt när han fick erbjudande om att ansluta sitt sommarboende till fibernätet.
– Absolut, det var inget jag behövde fundera på. Det blir mycket dyrare om man väntar, det är bäst att dra in det nu på en gång medan de är här och gräver, säger han.
Utbyggnaden som pågår just nu finansierar Pite energi med kommersiella medel.
– Vi försöker bygga så mycket som möjligt utan bidrag, de är svåra att få. Men ett måste för att vi ska kunna täcka in även kommersiellt icke gångbara områden, säger Johan Nilsson, chef för Bredband på Pite energi.
Det kommunala infrastrukturbolaget går nu ut med erbjudanden till boende i bland annat Storsund, Koler, Långträsk och Lillpitebyarna.
– Målet är att majoriteten av de aktuella områdena ska ha påbörjats senast under 2019. Vi vet att intresset från kunder i områdena varit stort länge och med Länsstyrelsens bidragsmodell kan vi göra det möjligt, säger Johan Nilsson.
Länsstyrelsen är den myndighet som administrerar bidragsansökningarna medan Jordbruksverket fördelar pengarna.
– Bidragen täcker upp till 70 procent av kostnaden för utbyggnad, villaägarna får själva betala 30 procent. Samtidigt krävs det att 80 procent av hushållen i områdena tackar ja för att det ska bli aktuellt att bygga, säger Johan Nilsson.
I de byar som erbjuds bredband nu kommer anslutningen att kosta 24 995 kronor.
– Trots bidrag och egenavgifter så har vi också kostnader i utbyggnaden. Vi ska driva det här nätet för en lång tid framåt och på landsbygden är det dyrare än på ett normalt villanät, säger Johan Nilsson.
Pite energis styrelseordförande Lars-Olof Pettersson (S) beskriver bredbandsutbyggnaden som en högt prioriterad fråga.
– Vi bygger så mycket vi bara kan. Vi tycker att alla ska ha tillgång till bredband. Sen är det så att vi ligger redan bra till i utbyggnaden, säger han.
För honom är det viktigt att landsbygden får tillgång till samma service som stadsbygden.
– Det kan handla om en så enkel sak som att se tv via fiber. I framtiden kan det även bli så att samhällsservice som sjukvård och hemtjänst också går via den här tekniken, säger Lars-Olof Pettersson.