Här är vanligaste klagomålen

Den som vill undvika problem ska nog tänka sig för innan köp av begagnad bil. Det toppar nämligen listan över konsumentklagomål på varor. Det visar ny statistik från Konsumentverket.

Siv Öhlund, konsumentsekreterare på Piteå kommun, har noterat att resereklamationerna ökat mycket senaste året. (arkivbild)

Siv Öhlund, konsumentsekreterare på Piteå kommun, har noterat att resereklamationerna ökat mycket senaste året. (arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-01-15 14:55

Konsumentverket presenterar varje år en lista över de vanligaste konsumentklagomålen över både varor och tjänster. Som tidigare år är det köp av begagnade bilar som toppar varulistan. Det gäller för både Piteå, Norrbotten och hela riket. Men Norrbotten skiljer sig och Piteå skiljer sig ännu mer beträffande andraplatsen över klagomål på varor. I Piteå handlar 4,7 procent av klagomålen om övriga fordon.

– I Piteå och Norrbotten är det vanligt att man köper snöskotrar, husvagnar, husbilar och EU-mopeder. Betydligt vanligare än i övriga landet och inte sällan uppstår det problem med det, både på nya och begagnade fordon, säger Siv Öhlund, konsumentsekreterare.

Topp fem i Piteå gällande varor är: 1 begagnad bil, 2 övriga fordon, 3 dator/teledon/spelkonsol, 4 vitvaror, 5 möbler/husgeråd/inredning.

Då det gäller klagomål på tjänster i Piteå är det handverkstjänster som toppar listan, följt av flyg, tv, bilreparation och el.

Kläder och hälsokost finns med som nummer fyra och fem på Sverigelistan över klagomål på varor, medan det saknas på Piteålistan, som istället innehåller övriga fordon, plats 2 och vitvaror, plats 4.

Enligt Siv Öhlund är det inga större överraskningar i den nya statistiken.

– Resereklamationer är något som kommit starkt de senaste åren. Folk börjar känna till sina rättigheter. Förut var man nöjd med att få ett hotellrum om ens flyg blev kraftigt försenat eller ställdes in. Nu börjar det bli känt att man kan få pengar tillbaka om det strular. 600 euro per person är mycket pengar.

Siv Öhlund säger att hon hjälpt många besvikna resenärer att få iväg klagomål till rätt instans, något som inte är helt lätt.

– Om man googlar flygförsening så hamnar man på en sida som tar betalt för att hjälpa till. De tar 25 procent av ersättningen, vilket inte är olagligt men känns oetiskt när det finns gratis hjälp att få, säger hon, och tipsar om tjänsten flygkalkylator som skickar den som klagar till rätt formulär, kostnadsfritt.

– Det är bra att känna till vilka tjänster som är gratis. Att till exempel betala flera hundra kronor för att få en blankett hemskickad i brevlådan för att gå ur svenska kyrkan känns onödigt, när blanketten är gratis.

Något annat som enligt Siv Öhlund ökat kraftigt det senaste året är bedrägerier. Här pågår ett samarbete mellan kommunpolisen, bankerna och konsumentrådgivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!