Den mörka Bergsviksbron ska åtgärdas: "Det är otryggt för många"

Belysningen på Bergsviksbron är en het fråga. Bara omkring en fjärdedel av lamporna fungerar vilket medför en osäkerhet bland bilförare som passerar.
Nu uppger Trafikverket att man ska se över belysningen på bron och byta till robusta led-lampor som tål påfrestningen.

Beslysningen sitter i räcket på södergående körbana där problemen upplevs som värst. (Arkivbild)

Beslysningen sitter i räcket på södergående körbana där problemen upplevs som värst. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2024-11-29 03:30

Nyheten i korthet

  • Belysningen på Bergsviksbron har varit ett problem i flera år vilket skapar osäkerhet för bilister.
  • Trafikverket planerar nu att byta ut den befintliga belysningen till robusta led-lampor som tål vibrationerna på bron.
  • Trots att belysningsbyte är lågprioriterat enligt nationella riktlinjer, hoppas Trafikverket kunna genomföra förändringen i samband med andra underhållsarbeten på bron, möjligtvis redan denna vinter.

Problemen med belysningen på Bergsviksbron har pågått i flera år. Lamporna som sitter monterade i räcket pallar inte med vibrationerna på bron och även kablaget har varit ett sorgebarn.

– Men utvecklingen går framåt. Den första belysningen vi valde var dyr och höll ingenting. Nu lyser bara sista delen, men vi vill ha ljus hela vägen, säger Stefan Ericsson, projektledare belysning på Trafikverket.

Nu planerar myndigheten för en modernare belysning på bron som förhoppningsvis ska hålla bättre.

– Vi har valt en produkt som vi ska prova. Det är en typ av led-lysrör som ska vara väldigt robusta och stabila och som ska tåla den här miljön, säger Ericsson.

undefined
Det har varit kolsvart på bron hela hösten och vintern. (Arkivbild)

Innan beslutet om att byta ut belysningen har man kollat om det går att sänka hastigheten på bron, men fått blankt nej.

– Vi får inte göra det. Byte av belysningen är lågprioriterad. Nationella riktlinjer säger att det egentligen inte ska vara någon belysning på bron. Det är inga oskyddade trafikanter och med mitträcke ska det vara jättesäkert, säger projektledaren, som är väl medveten om problemen.

– Det är otryggheten när man vet att det är vatten under och man inte ser hela utsträckningen. Vi har gjort en kompromiss och satt den här belysningen, säger Stefan Ericsson.

För att det inte ska bli jättedyrt är planen att montera den nya belysningen i samband med andra underhållsarbeten på Bergsviksbron – förhoppningsvis redan i vinter.

– Det bästa är förstås att göra det på sommaren, men går det att göra på vintern så gör man det. Vi måste planera det noga. Nu ska vi mäta ut kabellängderna så att det är klart när det är dags, säger Stefan Ericsson.

undefined
Bergsviksbron var bra upplyst när belysningen monterades för många år sedan. Efter det har det varit stora problem med lamporna som inte klarade den tuffa miljön på vintern. (Arkivbild)

Trafikverket hoppas att det mesta förarbetet ska kunna göras utan att stänga av vägen. Själva montaget tror man ska gå ganska snabbt.

– Det är plug and play, så den delen blir inte svår. Vi ska även flytta matningscentralen så att det blir mer servicevänligt, men det är egentligen bara formalia.

Priset för projektet beräknas till omkring 200 000 kronor. Den största delen är materialet och sedan tillkommer arbetskostnaderna för Trafikverkets entreprenör för belysning – Skanska.

– Planen är att genomföra det så fort det är görbart på ett kostnadseffektivt sätt. Vi tror på den här lösning, den är beprövad och finns på andra ställen. Det gäller att först mäta upp och beställa alla delar så man har de hemma och sedan planera för åtgärden, säger Stefan Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!