Här är Piteås mest lappade gata

Antalet p-böter som delas ut i Piteå ökar, och trenden ser inte ut att mattas av. Sammanlagt har Piteborna redan bötfällts med över 270 000 kronor i år. Nästan var fjärde av bilarna som lappades i år stod på Lillbrogatan.

Många parkerar fel på lastplatsytan i änden av Byxtorget.

Många parkerar fel på lastplatsytan i änden av Byxtorget.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-07-20 18:45

Piteå Tidningen har tagit del av statistik från Transportstyrelsen och kommunens eget register över utdelade parkeringsböter på gatumark. Antalet p-böter ökade från 727 till 910 stycken mellan 2013 till 2014 och det ser inte ut att bli färre i år. Fram till juni i år har ungefär 500 p-böter delats ut. Tre gator står tillsammans för mer än 300 av dessa böter. Det är Lillbrogatan, Storgatan och Kyrkbrogatan.

– Det är tre centrala och långa gator, därför hamnar de högt i statistiken, säger Alf Vonkavaara, Piteå kommuns parkeringsvakt.

På Lillbrogatan har 123 p-böter delats ut i år. Där är oftast problemet att man inte betalar avgifter. Många parkerar också i terrängen på en rivningstomt mellan Djupviksgatan och Sundsgatan. Vid Norrmalmsskolan blir det också en hel del felparkeringar

Datumparkering

På Storgatan, där 101 fått böter i år, är det många som står på platser för rörelsehindrade. Men bara ett mindre antal, 20 stycken, har också åkt dit för att de stått felaktigt på datumparkeringen som infördes på norra Storgatan förra året.

På Kyrkbrogatan har det i år delats ut 83 böter. Mer än hälften av dem sattes på bilar som stod på Rådhustorget, enligt p-vakternas noteringar.

Men lastplatsparkeringen utanför Handelsbanken är den yta som lappas mest. 14 av 21 böter på Uddmansgatan gällde att någon parkerat olagligt på lastplatserna.

– Det är den enskilt största mängden p-böter på en plats i förhållande till den lilla ytan, säger Alf Vonkavaara.

Mest i juni

Piteå Tidningen har tidigare skrivit om att många klagat på att det delades ut väldigt många p-böter i samband med Piteå Summer Games. Och juni var den månad då flest böter delades ut i år, totalt 110, enligt Transportstyrelsen.

– Jag skulle säga att vi lappar färre vid stora evenemang jämfört med vad vi skulle göra i vanliga fall, vi försöker prioritera trafiksäkerhet i första hand och vara "snälla". Men det blir per automatik fler eftersom det är fler bilar i stan då, säger Alf Vonkavaara.

Enligt honom är ett generellt problem i Piteå att många ställer sig på gräsmattor i tron att de då inte är i vägen. Detta är dock inte tillåtet och ger böter. Vonkavaara varnar också för att köra upp på en trottoar av samma anledning.

– Står man på trottoaren bötfäller vi omgående, säger han.

Piteås tio mest lappade gator 2015 Antal p-böter som delats ut i Piteå

Antal böter per gata fram till 9 juli:

Lillbrogatan 123

Storgatan 101

Kyrkbrogatan 83

Hamngatan 35

Prästgårdsgatan 22

Uddmansgatan 12

Aronsgatan 20

Nygatan 21

Mellangatan 13

Hamnplan 8

Källa: Piteå kommun

2012 1018

2013 727

2014 910

2015 514 (1/1 - 30/6).

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om