Historien är närvarande på Stor-Räbben

Historien gör sig påtagligt påmind på ön Stor-Räbben i utkanten av Piteås södra skärgård.

Louie, 7 år och Nora, 5 år, längtar till Räbben varje vinter. Här har också deras mamma Linda Lindström och morfar Håkan Lindberg tillbringat sina barndoms somrar.

Louie, 7 år och Nora, 5 år, längtar till Räbben varje vinter. Här har också deras mamma Linda Lindström och morfar Håkan Lindberg tillbringat sina barndoms somrar.

Foto: Ulrika Lindgren

Piteå2023-09-02 07:30

I Marcus Isakssons stuga hänger fyra gamla bilder på väggen. Det är svartvita påminnelser om tiden när ön inte var ett semesterparadis utan en karg förutsättning för inkomst och överlevnad. 

undefined
På väggen i Marcus Isakssons stuga hänger fotografier som påminner om tiden när Stor-Räbben var en plats för hårt arbete på havet.

Marcus föräldrar köpte stugan på sjuttiotalet av Asta Björklund, dotter i en av de äldsta fiskarsläktena på ön. Astas son Tomas sitter med en kaffekopp utanför en annan stuga ett stenkast bort. Ytterligare en bit bort ligger platsen där hans mormor och morfar levde under fiskesäsongen i början av 1900-talet. 

undefined
Stugan i bakgrunden är av något nyare snitt men står på platsen där Tomas Björklunds mormor och morfar bodde.

Tomas berättar hur flera av stugorna har bytt ägare inom familjen. Den han äger i dag tillsammans med sin bror ägdes tidigare av hans morbror, sedan av hans mamma, och kommer att gå i arv till hans barn.

– Jag sprang omkring här hela somrarna, säger han om sin barndom och berättar om båtfärderna från Svartnäsudden då han låg och sov i båtens för. 

– Havet har präglat mig otroligt mycket genom livet. 

Trådarna mellan familjerna som äger stugorna på Stor-Räbben är många och inte helt enkla att reda i. De flesta av dem går tillbaka till 1800-talet när framför allt männen i familjerna livnärde sig som fiskare. Räbben var det största fiskeläget i Norrbottens skärgård på den tiden och de som fiskade här kom från Bertnäs, Norrfjärden och Kopparnäs. 

Öns historia sträcker sig mycket längre bakåt än så. Det finns spår av säljägare som bodde här under järnåldern, det vill säga på 500-talet. Båken, det 15 meter höga mörka tornet som stoltserar på öns södra del byggdes första gången på 1700-talet för att guida sjöfarare rätt.

undefined
Den så kallade Båken på Stor-Räbben. Ett navigationsmärke för sjöfarare. En första båk byggdes här 1707. Den nuvarande i slutet av 1800-talet.


År 1988 lade Åke Bergstedt, den siste yrkesfiskaren på Stor-Räbben ner redskapen för gott. Därmed tog en era slut men efterföljdes av en annan. I dag hittar man många vuxna på ön som tillbringat sina barndoms somrar här tillsammans med den sista generationen fiskare. Lugnet och stämningen gör att de återkommer år efter år. Marcus Isaksson är en av dem. 

undefined
Marcus Isakssons föräldrar köpte stugan på Stor-Räbben på sjuttiotalet. Nu åker han och sambon Ingela Lidström hit så ofta de kan.

– Vi åker ut tidigare och tidigare på säsongen, säger Marcus som fått sin sambo Ingela Lidström att känna samma kärlek till fiskebyn och naturen här. De har försiktigt renoverat köket i den ärvda stugan men bland annat sparat 70-talstapeterna i den lilla salen. Båda två berättar om friden de känner när de kommer hit. Tack vare bra teknik kan de ibland sköta sina jobb från skärgården. 

undefined
Till vardags bor Nora och Louie och mamma Linda Lindström i Täfteå i Västerbotten.

I slutet av femtiotalet var John Landstedt en av de första "ickefiskare" som köpte stuga på Räbben. Ett hus som byggts på 1920-talet. I dag har Landstedts barnbarn Håkan Lindberg i sin tur sina barnbarn springande bland tuvorna på ön. Abborr-röken går varm när han berättar om sin stuga som är den enda med takförsedd altan. 

– Familjen som byggde den hade bott i USA och frun ville absolut ha en veranda i amerikansk stil. 

När Håkan var liten hade han många jämnåriga att leka med. I takt med att nya generationer tar över varierar antalet yngre. Håkans dotter Linda kommer alltid tillbaka och hennes barn Louie, 7 år och Nora, 5, längtar hela vintern tills det är dags att åka ut. 

undefined
Nora sköter sin kiosk utanför stugan som kom i familjens ägo på 1950-talet.

– De allra flesta som har stugor här kommer varje sommar. Även om de bor söderut eller utomlands, berättar Håkan. 

Längre norrut på ön finns det mindre fiskeläget Svarthällan, omgärdat av sten och strand. Ett utflyktsmål för någon av promenaderna man kan göra som besökare. Både natur och kultur breder ut sig som ett smörgåsbord. Norrut finns stränder och i söder magnifika klipphällar. På sommaren kör turbåten till Stor-Räbben och en av kommunens uthyrningsstugor ligger nära piren för den som vill leva skärgårdsliv för ett tag.

undefined
Det finns två byar på Stor-Räbben. Den norra av dem kallas Svarthällan.

 

undefined
Stor-Räbbens natur är inte helt olik fjällens.
undefined
Utsikt söderut mot piren och havet.
Båken viktigt märke

Båken på Stor-Räbben är ett sjömärke som är 15 meter högt. Den restes i slutet av 1800-talet för att ersätta den tidigare som byggdes 1707. Båken användes som spaningstorn under andra världskriget. 

I boken Piteå skärgård - öar stiger ur havet av Mauritz Magnusson och Lennart Boström kan man bland annat läsa hur strapatsrikt det kunde vara att ta sig till och från Stor-Räbben före mototbåtarnas tid. 

Stor-Räbben stavas ibland med ä och ibland med e. Båda tycks fungera lika bra om man frågar öbor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!