Här är matsnusket på Piteås kaféer

Tårtkartonger som förvaras på personaltoaletten, kakor på golvet, matförgiftning, smutsiga lokaler och upptining av kyckling i skafferiet. Det är bara några av anmärkningarna som Piteås kaféer fått i livsmedelskontroller senaste åren.

Vid en kontroll den 24 november 2022 på Hanséns bagarbod i Piteå förvarades en back med mandelskorpor oskyddat på golvet tillsammans med bland annat ytteremballage.

Vid en kontroll den 24 november 2022 på Hanséns bagarbod i Piteå förvarades en back med mandelskorpor oskyddat på golvet tillsammans med bland annat ytteremballage.

Foto: Piteå kommun

Piteå2024-09-01 07:30

Nyheten i korthet

  • Kaféer i Piteå har fått flera anmärkningar under livsmedelskontroller de senaste åren, bland annat för smutsiga lokaler och dålig hygien.
  • Hanséns Konditori har fått nedslag på flera oanmälda kontroller, med brister som utgångna datum på matvaror, förvaring av mat på golvet och personal som saknar kunskap om livsmedelshygien.
  • Espresso House har haft problem med bristfällig städning och smutsiga lokaler. Vid ett tillfälle framkom att fryst kyckling tinades i rumstemperatur på lagret.

Kaféerna i Piteå är ständigt under miljö- och hälsoskydds lupp och kontrollanterna hittar återkommande brister. En del gånger är det kunderna som påtalar problemen, men oftast sker felen bakom kulisserna och upptäcks först vid livsmedelsinspektörernas rutinmässiga granskningar.

Hanséns Konditori i Öjebyn och centrala Piteå har fått nedslag på många av livsmedelskontrollerna senaste åren. Verksamheten i Öjebyn har sedan 2020 fått underkänt vid fyra av nio oanmälda livsmedelskontroller. Vid en uppföljning har bristerna kvarstått och lett till föreläggande och två av de godkända kontrollerna har haft anmärkningar. 

Hanséns bagarbod efter Storgatan har fått nedslag på sex av nio oanmälda livsmedelskontroller. Vid några tillfällen har de uppföljande kontrollerna inte varit godkända och vid ett tillfälle har bagarboden fått föreläggande.

Bland bristerna på Hanséns konditorier återfinns allt från utgångna datum på dressing, förvaring av livsmedel på golvet, trasiga inventarier, höga temperaturer i kylar, bristfällig städning och personal som saknar kunskaper om livsmedelshygien. På bagarboden har personal jobbat utan skyddskläder och tvål och papper har saknats i både kök och personaltoalett. 

En återkommande brist i centrala Piteå är att personalen upplever att de saknar tillräcklig utbildning kring allergener, livsmedelshygien och hållbarhet. Vid ett tillfälle förvarades en back med biscotti direkt på golvet som fick kasseras vid kontrollen. 

undefined
Vid en kontroll den 24 november 2022 på Hanséns bagarbod i Piteå förvarades en back med mandelskorpor oskyddat på golvet tillsammans med bland annat ytteremballage.

Sedan Hanséns tog över Ekbergs konditori sommaren 2021 har samtliga fyra oanmälda livsmedelskontroller varit underkända vid första besöket. Av de två föranmälda kontrollerna har en varit godkänd. Avvikelserna handlar främst om bristfällig städning och hygien och verksamheten har fått förelägganden då bristerna inte åtgärdats vid uppföljande inspektioner. 

”Underhåll av ytskikt såsom skåpluckor och tätningslister i kylar är eftersatt. Flertalet ytor i lokalen var fortfarande bristfälligt rengjorda vid den uppföljande kontrollen. Verksamheten brister i rutiner gällande rengöring och underhåll av lokal och utrustning", skrev livsmedelsinspektören den 30 september 2022.

undefined
Smutsigt och dåligt organiserat städrum, matrester och smuts i lokalen och golvförvaring som försvårar städningen. Det är bara några av bristerna som upptäcktes på Ekbergs konditori.

I november 2022 hade Ekbergs rengjort lokalerna vid besöket men bara en månad senare fick konditoriet underkänt vid en ny oanmäld kontroll. Då användes samma mopptrasa för att rengöra toaletten och livsmedelslokalerna. På golvet fanns smuts, skräp och matrester. Frysboxen, som också används som arbetsyta för hantering av oförpackade livsmedel, var smutsig. Det framkom också att personalen byter om till skyddskläder hemma och det saknas rutiner för när skyddskläderna ska bytas och tvättas. Personalen uppgav att det inte fanns tid avsatt för dem att städa lokalen och vid kontrollen påträffades även en död mus i anslutning till livsmedelslokalerna.

Miljö- och tillsynsnämnden beslutade samma dag att stänga verksamheten då livsmedelshanteringen inte bedömdes vara säker. 

"Verksamheten har vid tidigare livsmedelskontroller haft avvikelser gällande bristfällig rengöring av lokalen samt skydd mot skadedjur."

undefined
I december 2022 stängde Piteå kommun ned Ekbergs konditori. Då var lokalerna smutsiga och bland annat användes samma mopp till toaletterna som till att rengöra golvet i beredningsutrymmena. I källaren låg en död mus.

Stängningen hävdes dagen efter då Anticimex kopplats in för skadedjursbekämpning och Ekbergs klarade den uppföljande livsmedelskontrollen utan anmärkning. Men när miljö- och hälsoskydd gjorde en ny livsmedelskontroll i maj 2023 fick Ekbergs än en gång underkänt på städningen. Fem månader senare var också lokalerna bristfälligt rengjorda och miljö- och tillsynsnämnden fick än en gång göra en uppföljande kontroll där man åtgärdat avvikelserna. 

Senaste året har en inspektion gjorts av Ekbergs konditori. Då fick kaféet anmärkning på att kyldisken där bakverk och mackor förvaras håller 13 grader och tårtkylen 10,5 grader. Verksamheten ansågs ha fungerande och väl dokumenterade rutiner och kort efter kontrollen kontaktades kylmontör som åtgärdade temperaturen. Däremot lyftes en risk.

"Bakverk som transporteras från bageriet i Öjebyn transporteras i backar helt öppet i verksamhetens bil, i bilen låg bland annat emballage löst, transporter riskerar kontaminering då bakverken inte skyddas."

Ekbergs på Backcity besöktes första gången i augusti 2024. Då saknades information om att kunderna kunde fråga om matens innehåll, men främsta bristen var att kartongerna till tårtorna förvarades på golvet i personaltoaletten vilket innebär en risk för förorening. Vid nästa besök hade Ekbergs kasserat tårtkartongerna.

undefined
Personalen förvarade tårtkartonger inne på toaletten när Piteå kommun gjorde en livsmedelsinspektion på Ekbergs konditori på Backcity.

Det är inte bara Hanséns-koncernen som har svårt att klara kontrollerna. På kafékedjan Espresso House har sex av totalt elva oanmälda livsmedelskontroller sedan 2020 haft avvikelser.

För Espresso House handlar bristerna återkommande om bristfällig städning och smuts både i personalutrymmen och beredningsutrymmen. Personal har förklarat att problemen beror på personalbrist, sjukfrånvaro och många nyanställda.

Vid en inspektion i mars 2022 framkom att personalen hade som rutin att tina den frysta kycklingen i rumstemperatur på lagret. Enligt personalen togs kycklingen fram på morgonen av en annan anställd, men vid kontrollen visste ingen säkert hur länge kycklingen som skulle användas dagen efter legat framme. 

"Det finns ingen rutiner för dokumentation eller temperaturkontroll på upptining. Enligt personalen brukar verksamheten tina livsmedel på detta sätt", skriver livsmedelsinspektören.

undefined
På Espresso House har man haft som rutin att tina den frysta kycklingen i skafferiet.

Vid den uppföljande kontrollen tinades kycklingen i kylskåp. Däremot var lokalen fortfarande smutsig. Det krävdes två uppföljningar innan lokalen var helt städad. I februari 2023 gjorde livsmedelsinspektörerna nästa inspektion. Den här gången efter att två personer, oberoende av varandra, fått symtom på matförgiftning efter att ha ätit på Espresso House.

Några fel på råvarorna upptäcktes inte, men Espresso House fick nedslag då det visade sig att personalen använde smutsiga plasthandskar för att plocka fram nya rena handskar som de sedan satte i fickan i väntan på att de skulle tvätta händerna och ta på sig handskarna. 

Vid den senaste oanmälda livsmedelskontrollen i mars i år var lokalen också bristfälligt rengjord. Vid en uppföljande kontroll i april hade avvikelserna åtgärdats och sedan dess har det inte skett någon ny kontroll.

undefined
Röda Lyktan har kaféer i Gallerian och Småstaden.

Livsmedelsinspektörerna har gjort totalt 40 oanmälda kontroller på Röda Lyktan i Gallerian och Småstaden sedan 2020. 13 av dem har inte varit godkända – 6 i Gallerian och 7 i Småstaden. 8 av de godkända kontrollerna har haft anmärkningar – lika många på varje kafé.

I Gallerian har kaféverksamheten vid åtta tillfällen fått anmärkningar på dålig städning och smutsiga lokaler. Andra återkommande brister är för varma kylar och i september 2020 fick verksamheten ett föreläggande då bland annat räkor vid två kontroller förvarades i för varma kylar. 

"Kylar, och kylbänkar där bland annat färska räkor förvarades, gravad lax, kokta ägg, visade på för höga lufttemperaturer, så högt som +17 grader på vissa ställen. Vid kontrollen kunde verksamheten inte visa att de hade en fungerande termometer för temperaturkontroll."

undefined
Räkor bör förvaras i kyl som håller maximalt fyra plusgrader. Men vid flera kontroller har det varit varmare än så på Röda Lyktan. (Arkivbild)

Personalen utbildades och verksamheten tog fram rutiner för bland annat temperaturkontroll, rengöring, förvaring och märkning av livsmedel. Kyltekniker åtgärdade de höga temperaturerna i kylarna, men något år senare visade det sig att det var ett problem igen.

Sommaren 2023 gjorde kommunen en händelsestyrd tillsyn efter att en person insjuknat med matförgiftningssymtom efter att ha ätit en asiatisk räksallad. Inspektören såg direkt att utrustning och redskap inte var rena. Vid kontrollen uppmättes en temperatur på 12 grader i kylen där räkor förvaras och det stod klart att temperaturen inte kontrolleras regelbundet.

Dessutom förvarade kaféet livsmedel direkt på golv i förråd och kylrum vilket försvårar rengöring och kan bara en kontamineringsrisk.

"Vid inspektionen noterades att plasthandskar användes flitigt av personalen, men handtvätt var mindre förekommande."

Efter den misstänkta matförgiftningen har samtliga fem kontroller varit godkända, med avvikelser som smutsiga golv under arbetsbänkar, brist på handtvål, och bristande upplysning om allergener till kund.

undefined
Bristfällig städning har varit ett problem på Röda Lyktan i Gallerian. Bland annat under arbetsbänkar. Vid den här kontrollen den 29 mars 2023 fick verksamheten godkänt, men med anmärkning. ”Överlag var lokalen i ordning och städad.”

Röda Lyktan i Småstaden har också fått flera anmärkningar för dålig städning och höga temperaturer i kylbänken där räkorna förvaras.

Precis som i Gallerian fick verksamheten hösten 2020 ett föreläggande efter brister kring rengöring, förvaring och hantering av livsmedel och temperaturmätning.

Problemen åtgärdades efteråt och bristerna som uppmärksammades det efterföljande året handlade mest om bristande information om livsmedels innehåll. Problem med städningen fortsatte under 2022 och under hösten beslutades om att ta in extern hjälp med städning en gång i månaden. 

Frånsett brister med att praktikanter tillverkade smörgåsar utan skyddskläder, bristfällig rengöring av komposten och något smutsiga draggardiner har verksamheten inte haft några anmärkningar under 2023 och 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!