Här är flickan som fick brevet som hittades i väggen

Mysteriet med det 92 år gamla brevet som hittades vid en husrenovering i Älvsbyn är löst. ”Brevet skickades till min mamma som var lillpiga i gården”, berättar Karl-Axel Karlsson, som själv växte upp ett stenkast från huset.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-02-08 19:30

Men det var faktiskt nära att Karl-Axel missade hela historien, som PT berättade om i mitten av januari.

– Jag hade inte sett artikeln i PT, men en kusin i Boden skickade tidningsurklippet till mig och frågade om det inte handlade om min mamma, säger han.

Ungefär samtidigt gjorde Börje Isaksson i Älvsbyns forskarförening efterforskningar för PT:s räkning och fick uppgifter ur kyrkböckerna om de två brevvännerna, som också bidrog till gåtans lösning.

Karl-Axel behövde inte läsa många rader innan han konstaterade att den 14-åriga Frida Lundberg som fick brevet i oktober 1926 verkligen var hans mamma. Att brevet skickats till Isak Hedmans gård avgjorde saken. Frida var nämligen barnbarn till Isak Hedman och Karl-Axel vet att hans mamma arbetade som lillpiga hos sin morfar.

– Det var en stor gård och det behövdes mycket arbetskraft, säger Karl-Axel, som föddes 1945.

Själv växte han upp i ett hus som inte ligger så långt fram gården, men 1969 gick flyttlasset till Piteå för honom och fästmön Gunilla som sedermera blev hans fru.

Hur mamma Frida och brevskriverskan Ragnhild Nilsson lärde känna varandra vet inte Karl-Axel.

– Jag har aldrig hört talas om henne, men min syster minns att mamma nämnde henne, säger han.

Kyrkböckerna visar att Ragnhild, som bodde i Laver, gifte sig med gruvarbetaren Axel Gottfrid Bark från Stora Tuna i Dalarna, och de flyttade till gruvorten Kristineberg i Västerbotten, förmodligen för att mannen fått arbete där.

Efter tiden som lillpiga hos sin morfar fick Frida plats som lärling hos Gösta Nilssons kafé och bageri, det som med tiden växte till brödjätten Polarbröd. Där utbildade hon sig till bagerska. Med tiden träffade hon en stilig taxichaufför som hette Karl Karlsson, och så kom det sig att Frida Lundberg blev Frida Karlsson. Maken Karl Karlsson startade med tiden ett åkeri, körde busslinjen mellan Älvsbyn och Arvidsjaur och var med och grundade Lastbilscentralen i Älvsbyn. Makan Frida ägnade sina omsorger åt familjen och hemmet.

Karl-Axel berättar att hans mamma Frida hade sex syskon, och familjen bodde inom synhåll från Isak Hedmans gård.

­­– Men deras pappa, som ursprungligen kom från Hälsingland, lämnade familjen för att emigrera till Amerika och kom aldrig tillbaka, säger Karl-Axel, som inte vet så mycket mer om omständigheterna.

– De pratade aldrig om det, säger han. Men sammanhållningen mellan syskonen var mycket god.

Och Frida höll genom hela livet kontakt med sina syskon inte minst med flitigt brevskrivande.

– Ja, hon tyckte mycket om att skriva, både brev och dagböcker, säger Karl-Axel.

1967 gick maken Karl bort endast 65 år gammal. Frida var 84 år när hon dog 1996. Isak Hedmans gård gick vidare inom en annan del av släkten, men Frida var en flitig besökare hos släktingarna ”oppe Isaks”.

Brevfyndet har väckt Karl-Axels intresse att lära sig mer om släktens historia.

­­­– Vår dotter Sofia släktforskar redan och är helt såld på det, hon blev eld och lågor när hon fick höra talas om brevet i vägen. Nu är jag sugen och haka på, säger han. fast visst är det synd att man inte förstod att fråga ut äldre släktingar medan de fortfarande levde, sägert han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!