Säsong för harpest runt hörnet

Antal fall av harpest hos människor varierar från år till år. Forskaren Tomas Gustafsson tycker att det nu på sommaren är läge för att vara uppmärksam.

Trots namnet domineras smittspridningen av harpest via myggor. (Arkivbild)

Trots namnet domineras smittspridningen av harpest via myggor. (Arkivbild)

Foto: Cornelius Poppe

Piteå2024-07-04 03:30

Harpest drabbar oftast harar och gnagare, men sjukdomen kan på flera sätt överföras till människor, och antalet fall varierar från år till år. 

Vanligtvis är symptomen hög feber, tillsammans med svårläkta sår på fötter eller händer, och svullnade lymfkörtlar. Tomas Gustafsson, infektionsläkare på Sunderby sjukhus och forskare vid Umeå universitet med särskilt fokus på harpest, berättar att sjukdomen inte skiljer sig mycket ifrån andra infektioner.

– En viktig ledtråd att urskilja harpest från andra infektioner är tiden på året. Säsongen för harpest är under sensommaren och hösten, säger Tomas Gustafsson.

undefined
Tomas Gustafsson är infektionsläkare på Sunderby sjukhus och forskare på Institutionen för klinisk mikrobiologi med intresse för utveckling av nya antibiotika samt klinisk infektionsforskning med särskilt fokus på harpest.

Trots namnet på sjukdomen, som orsakas av en bakterie, domineras smittspridningen i Sverige via myggor. 

– Man kan också andas in bakterierna, och då få lunginflammation. Det finns även fall när man fått i sig bakterierna via vatten, fortsätter han. 

Hur undviker man smitta?

– Det är svårt att undvika myggbett i Norrbotten, men det är det bästa alternativet. Hanterar man döda harar ska man göra det med handskar, uppmanar Tomas Gustafsson.   

Harpest är i Sverige inte dödligt för människor. Dessutom smittar harpest inte mellan människor, och man blir normalt immun efter att man haft infektionen. Sjukdomen behandlas med antibiotika, och man blir frisk vid rätt behandling, berättar Tomas Gustafsson. 

– Hos vissa patienter behöver man tömma lymfkörtlar kirurgiskt, det ta upp till veckor innan den läker, säger Tomas Gustafsson.  

Febern försvinner oftast efter en till några dagar. Dock är en uttalad trötthet i flera veckor efteråt väldigt vanligt. Även en del svårläkta sår och lymfkörtlar kan vätska ett tag efter behandling. Hans tips är att tidigt söka vård vid misstänkt infektion, då inkubationstiden är normalt kort, mellan två och tio dagar. Dessutom blir problem såsom trötthet och vätskande lymfkörtlar desto mindre, ju tidigare behandling man får. 

– Ju tidigare behandling man får, desto snabbare brukar det gå att tillfriskna, säger han.  

Än så länge har det rapporterats in fyra fall av harpest i Norrbotten, men hur smittoläget ser ut i år är för tillfället svårt att säga, förklarar Tomas Gustafsson. 

– Det är lite för tidigt eftersom det är tidigt på säsongen. Ofta märker vi av årets läge i slutet av juli, men det är dags att vara uppmärksam, säger han.

Antal fall av harpest skiljer sig från år till år, och ännu är ingen exakt anledning klarlagd, fortsätter Tomas Gustafsson. 

– Fjolårets antal fall av harpest var vanligt, med 39 fall i Norrbotten. Toppåret var 2015 med över 400 fall, bara i Norrbotten. 

Tomas Gustafsson förklarar att det associeras med gnagarförekomsten:

– Gnagarpopulationen varierar från år till år, och då även harpesten. Det har också att göra med hur mycket mygg och hur blött det är.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!