Historien om fotbollshallen – bubblan som sprack

Övertryckshallen skulle bli räddningen för fotbollen i Piteå – men projektet har kantats av fiaskon och motgångar. Läs hela historien om turerna kring ballongen som sprack.

Fotbollshallen rasade ihop under ett snöfall i december 2018.

Fotbollshallen rasade ihop under ett snöfall i december 2018.

Foto: Privat

Piteå2023-01-29 08:00

I januari 2021 kom ett stort snöoväder som fick övertryckshallen på Norrstrand att rasa och gå sönder. Kollapsen blev den värsta av en lång serie motgångar som kantat fotbollstältet sedan kommunfullmäktige beslutade att bygga den 2015.

Hur började egentligen historien och vad var det som gjorde att hallen snabbt gick från att vara en lyckad satsning till att bli ett sorgebarn som ständigt hånas?

Redan 2010 presenterades planerna om en uppblåsbar matchhall på Noliaområdet som kan rymma 1 000 personer i publiken. Livslängden beräknades till minst 40 år och från början var tanken att kunna arrangera konserter och mässor i "airdomen". Dåvarande kommunalrådet Peter Roslund (S) konstaterade att det inte fanns pengar till en fullstor hall för närmare 100 miljoner kronor.

– En uppblåsbar airdome är ett alternativ som vi tror kan vara lämpligare, sa Peter Roslund.

undefined
Redan 2010 lyftes idéen om en uppblåsbar fotbollshall, men planerna skrotades snabbt. "Vi har sett två airdomehallar rasa ihop och de ekonomiska tiderna är inte de bästa", sa kommunalrådet Peter Roslund (S).

Men planerna skrotades snabbt. Flera skäl angavs och det största var säkerheten. Bland annat visade en rapport att endast 150 personer skulle gå att ta in i hallen. 

– Det finns så mycket tveksamheter att det inte är någon vits att gå vidare, sa Per Lenndin, anläggningschef vid kultur och fritid i mars 2011.

Fotbollsklubbarna som kämpat för en fullstor hall sedan 1990-talet gav sig inte. De fortsatte att kräva en airdome. Dåvarande kommunchefen Mats Berg menade att föreningarna riskerade att göra sig själv en otjänst genom att jobba för en quickfix. Det fanns också oro för om den kommer att klara snön.

– Jag funderar på om de är så lätta att sköta som klubbarna säger, sa kultur- och fritidschefen Mona Lundström.

– Vi har sett två airdomehallar rasa ihop och de ekonomiska tiderna är inte de bästa, sa kommunalrådet Peter Roslund (S).

undefined
Mats Berg, dåvarande kommunchef i Piteå kommun, menade att föreningarna riskerade att göra sig själv en otjänst genom att jobba för en quickfix.

Trots farhågorna beslutade majoriteten i kultur- och fritidsnämnden att föreslå en airdome för 24 miljoner kronor. Centerpartiet och Folkpartiet ville istället äska medel för en traditionellt byggd fullstor fotbollshall. Vänsterpartiet ville varken bygga en hall eller airdome.

– Visst kan man inte bortse från att handhavandefel kan ske vid skötseln av den. Men man kan inte ha hängslen och livrem jämt, sa Ann-Katrine Sämfors (S), ordförande i nämnden.

Det skulle dröja fram till valrörelsen i augusti 2014 innan Socialdemokraterna slutligen gick ut och lovade en övertryckshall.

– Äntligen kan det bli av, sa kommunalrådet Helena Stenberg (S).

undefined
I augusti 2014 avslöjade Helena Stenberg och Hannah Bergstedt att bygget av övertryckshallen blir ett vallöfte för Socialdemokraterna i Piteå.

Socialdemokraterna förlorade den egna majoriteten i valet, men ett år senare var de överens med stödpartierna V och MP om att bygga övertryckshallen. Klubbarna i Piteå åtog sig att plocka ner hallen på våren och sätta upp den inför vintern. 

– Ett stort lyft och positivt på alla sätt och vis, något som klubbarna jobbat för länge, sa Leif Strandh, sportchef för Piteå IF Dam.

Farhågorna om hallen verkligen skulle fungera i Norrbottens vinterklimat tystnade när beslutet väl var taget. Istället skulle debatten handla om var hallen skulle placeras. En utredning föreslog Heden, Nordlunda, Nolia och LF Arena. 

undefined
Leif Strandh, sportchef i Piteå IF Dam, var glad över en airdome men var också tydlig med att en fullstor hall hade varit bäst. "En airdome låg inom möjligheternas ram."

I slutändan blev det Nolia som fotbollsalliansen ville ha.

– Klart att det hade varit önskvärt om det byggts en fullstor hall som kunnat ta emot en större mängd åskådare, men de pengarna finns ju inte. En airdome låg inom möjligheternas ram och utvecklingen går hela tiden framåt på den sidan, sa Leif Strandh.

Ett 20-tal klubbar skrev på ett avtal om att använda hallen och även hjälpa till med frivillig personal vid uppsättning och nedtagning.

– Det behövs runt 50 personer, förklarade projektledaren Per Lenndin.

undefined
Projektledaren Per Lenndins tveksamhet var som bortblåst när hallen skulle beställas. "Duken ska absolut stoppa i tio år."

2017 upphandlades fotbollshall och konstgräs. Valet föll på en vajerbyggd övertryckshall tillverkad av finska Polarhall. Huvudentreprenör blev BD Bygg och prislappen 14,12 miljoner kronor. Garantin utlovades till tio år och Per Lenndin som tidigare varit tveksam var nu inte orolig för att konstruktionen skulle kollapsa. 

Att ta upp och ned hallen sågs inte som något problem, snarare tvärtom.

– Duken ska absolut stoppa i tio år. Sedan sliter det mindre då duken slipper belastningen av solen under sommaren, sa Lenndin.

Efter många turer med överklagade upphandlingar kunde konstgräset rullas ut före Piteå Summer Games 2017 och senare under hösten började bygget med betongsargen, teknikrum och fjärrvärmeledningar. 

undefined
Jenny Axelsson, Per Lenndin och Roland Hansson på Kultur och Fritid var nöjd när konstgräset hade lagts ut.

Första bakslaget kom när tältduken som skulle levereras var försvunnen. 

– Det är riktigt dåligt och mycket bekymmersamt. Att finländarna inte ens kan ge statusrapporter är extra oroväckande, sa Per Lenndin i början av november 2017.

undefined
Tältduken, som Piteå kommun bara sett bilder på, var försvunnen i nästan tre månader innan den levererades.

Den skulle ha stått klar 29 oktober, men i mitten på december var den fortfarande inte levererad. 

– Det är pinsamt, sa Per Lenndin.

Samtidigt som Piteå kommun väntade på sin försenade tältduk kom oroväckande rapporter från Ljusdal. En exakt likadan hall som skulle monteras upp i Piteå rasade ihop för andra gången. Det skedde i samband med ett snöoväder.

– Visst är det oroande att höra att hallen rasat ihop, sa Per Lenndin.

undefined
En likadan fotbollshall som den i Piteå rasade ihop i Ljusdal i mitten på december 2017.

När väl tältduken anlände i slutet av januari var konstgräsplanen översnöad och de frivilliga krafterna fick en tuff start att resa tältet i snö och kyla. Hundratals frivilliga slöt upp men trots flera dagars arbete gick det inte att få duken på plats. Den hade krympt av kylan.

– Det är tufft, tältduken blir ju extra styv när det är så kallt, sa Håkan Linneruth, Piteå IF.

Efter att 75 personer hjälpts åt att dra lyckades man få duken över kantbalken. Söndagen den 4 februari blåstes ballongen slutligen upp.

– Det känns helt fantastiskt att den äntligen är på plats, nästan overkligt, sa Per Lenndin.

undefined
Snö och kyla ställde till det när fotbollshallen skulle resas första gången 2018.

Bara dagen efter uppblåsningen gick Polarhalls vd Antti Vihavainen ut med en uppmaning till Piteå kommun. Låt hallen stå uppe året runt!

– Varje nedplockning och uppsättning medför slitage och ökad risk för att skada duken, sa han.

Det stod också klart att även Ljusdal låter sin hall stå uppe året runt på grund av risken för skador.

– Vi valde att låta hallen stå uppe. Dels är det oerhört mycket jobb att ta ner och sätta upp hallen, dessutom blir det mycket slitage, sa Per Löfgren, Ljusdals IF:s klubbchef.

undefined
Antti Vihavainen, vd Polarhall, uppmanade Piteå kommun att låta hallen stå uppe året runt.

En uppmaning som Nolia protesterade mot direkt.

– Som övertryckshallen är byggd fungerar den inte som någon utställningshall. Vi har helt enkelt ingen nytta av den, däremot behöver vi marken sommartid när Nolia­mässan hålls i Piteå, sa Nolias vd Tommy Abrahamsson.

Kommunalrådet Helena Stenberg konstaterade att beslutet är att hallen ska tas ned och upp. Hon tyckte det var för tidigt att diskutera huruvida det var rätt beslut att välja en övertryckshall istället för att bygga en riktig hall. 

– I grunden är det en ekonomisk fråga, men vi ville skapa möjlighet att träna fotboll året runt. Jag tror på det här och är glad att vi trots alla problem kommit så här långt. När väl hallen har använts ett tag så får vi göra en utvärdering.

undefined
Jenny Axelsson, fritidschef på Piteå kommun.

Den första säsongen med fotbollshallen blev kort på grund av stora leveransproblem och sedan svårigheter att tina bort all is på planen under kalla vintern. Det gick bättre att blåsa upp hallen i september 2018, men den hann bara vara uppe i mindre än två månader innan den rasade ihop under ett snöfall i början av december.

– Det har ju snöat mycket det senaste dygnet, men det är egentligen inte mängden snö som är problemet utan att den snö som kommit i natt är så tung, sa Jenny Axelsson, avdelningschef Fritid på Piteå kommun.

undefined
Fotbollshallen rasade ihop under ett snöfall i december 2018.

Träningarna i hallen fick ställas in och Piteå kommun inköpschef gick ut med att garantin skulle täcka skadorna på duken.

– Kraven var att den skulle klara av det klimat som nu råder med dess lastförutsättningar, alltså den snömängd som legat på, sa Östen Granberg till PT.

Men det visade sig inte stämma. Kommunen fick ta kostnaderna för att laga duken, något som inte sågs som något stort problem.

– Det var inte stora skador och det är en konstruktion som är billig att laga, sa kultur- och fritidschefen Mona Lundström.

undefined
Revan i tältduken lagades, men kostnaden täcktes inte av garantin. "Det är en konstruktion som är billig att laga", sa kultur- och fritidschefen Mona Lundström.

Efter haveriet väcktes den sedan länge insomnade kritiken mot hallen till nytt liv. Tidigare kommunchefen Mats Berg uttalade sig igen om farhågorna han såg från början. Även kultur- och fritidschefen Mona Lundström berättade att hon var skeptisk.

– Just denna typ av hall är inte prövad i det klimat som vi har, vad jag känner till. Vi vet att den är väderkänslig, jag känner mig osäker i hur väder och vind påverkar, sa Mona Lundström.

undefined
Kultur- och fritidschefen Mona Lundström, berättade att hon var skeptisk till om fotbollshallen skulle klara klimatet i norr.

Kommunalrådet Helena Stenberg tyckte att kritikstormen mot fotbollshallen var orättvis. Hon ansåg att det var för tidigt att säga ”vad var det jag sa”.

– Jag känner mig trygg i att vi har full uppmärksamhet på hallen och rådfrågar alla vi kan rådfråga. Förra vintern rasade även konventionella byggnader ska vi komma ihåg.

Kommunrådet Anders Lundkvist (S), som själv var drivande i frågan om en uppblåsbar hall när han var engagerad i fotbollen, var inte heller orolig.

– Sånt här kan hända. Jag ser det som att vi fortfarande har en del att lära, men något som är bra med den här konstruktionen är att det går lätt att laga när sådana här saker händer.

undefined
År 2012 var det bland annat Anders Lundkvist, senare S-kommunalråd, och tidigare kultur- och fritidschefen Hans Hansson som ledde kampen om en övertryckshall.

Efter haveriet lämnade Sjukvårdspartiet i Piteå in en motion om att låta hallen stå uppe de år Stora Nolia inte arrangeras. Gruppledaren Johnny Åström menade att upp- och nedtagningen skulle halvera livslängden på duken– samma slutsats som en konsult skulle slå fast fyra år senare.

– Redan när de satte upp hallen sa tillverkaren att det är dumheter att plocka ner och plocka upp den. Men kommunen verkar ju ha pengar till att sätta upp nya grejer hela tiden, sa Johnny Åström i december 2018.

Fotbollsföreningarna ställde sig bakom kravet, men motionen avslogs efter protester från Piteå Summer Games som skulle gå miste om en fotbollsplan under turneringen.

"Vår bedömning är att det skulle medföra en signifikativ försämring av arrangemanget”, skrev kultur- och fritidsnämnden.

undefined
Piteå IF sökte tillstånd för att utöka antalet som fick vistas i hallen. Något kommunen sade nej till. "150 personer fungerar inte om vi ska spela Svenska cupen eller liknande", sa Håkan Linneruth, vice ordförande då.

I februari 2019 rasade fotbollshallen i Ljusdal in igen på grund av snö. Samtidigt ansökte Piteå IF om tillstånd hos Piteå kommun för att utöka det totala antalet personer i fotbollshallen från nuvarande 150 till 500. 

– 150 personer fungerar inte om vi ska spela Svenska cupen eller liknande. Bara när det gäller medlemmar med årskort så är det närmare 400. Vi måste bereda plats för de som vill se oss spela, säger Håkan Linneruth, vice ordförande i Piteå IF.

Men kommunen sade blankt nej. I ett yttrande skrev räddningstjänsten att hallen förmodligen skulle hinna utrymmas innan den säckat ihop, men att det finns för många osäkerheter. 

– Det går inte att garantera att det finns en bärighet på 30 minuter. Det är ett krav för att kunna överskrida 150 personer och byta verksamhetsklass, sa räddningschef Torbjörn Johansson i juni 2019.

undefined
Man hade inte skottat av snön på ventilationsutrymmet vilket fick fotbollshallen att gå sönder i januari 2021.

Hallen restes utan problem hösten 2019 och på grund av inställda arrangemang och förbud mot att samlas för att ta ned den kunde den stå uppe hela sommaren 2020. Men vintern därefter kom hallens största bakslag någonsin. Stora snömängder i januari fick ballongen att kollapsa och stora revor slets upp i duken. Anledningen var att man inte hade skottat vid ventilationsrummet.

– Man tyckte att det var färdigskottat och att hela tältet var räddat, men det var en felbedömning. Det är jätteolyckligt, sa avdelningschefen Jenny Axelsson.

undefined
I januari 2021 gick fotbollshallen sönder för andra gången.

Samtidigt som hallen i Piteå gick sönder för andra gången kom uppgifter om att Ljusdal sålt sin fotbollshall – som presenning. En längdskidanläggning hade köpt den för att lagra snö under den.

  – Det var för mycket lagande och vi kände att vi ville utreda en fast hall. Det finns ett förslag som kommunen jobbar med. Vår bedömning är att det är en ekonomiskt klok affär. Vi har stora förhoppningar om att det byggs en sådan, vi vet inte när bara, säger Sven Cahling, ordförande för Fotbollshallen i Ljusdal.

Ljusdals kommunalråd Lena Svahn (MP) gav Piteå kommun rådet att ta ner fotbollshallen för gott. 

– Ett tält fungerar inte, det har vi sett nu. Det kräver så fruktansvärt mycket handpåläggning för att hålla det igång och se till att allt fungerar som det ska. Det passar inte det här klimatet, säger hon.

undefined
Lena Svahn, kommunalråd i Ljusdal, gav Piteå kommun rådet att ta ned hallen för att inte förlora pengar.

Kultur och fritid såg ingen annan utväg än att ta ned hallen för att reparera skadorna.

– Det gick inte att svetsa presenningen och fortfarande ha tryck i hallen. Man talar om en reva, men det är ett ganska rejält hål i hallen. Det går inte att garantera säkerheten och dessutom har vi ett oväder på gång, sa Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

undefined
Man tog hjälp av traktorer när fotbollshallen skulle tömmas på luft.

Skador på tältduken två av tre säsonger är inte hållbart, konstaterade kommunalrådet Anders Lundkvist (S). Han hävdade att kommunen saknar kompetens för att sköta fotbollshallen. Förvaltningschef Annika Nordstrand höll inte med.

"Vi har uppenbart inte lärt oss än", sa Anders Lundkvist.

undefined
Piteå kommun tog ner fotbollshallen och meddelade återigen att den kommer att ligga kvar under snön fram till våren. Då först skulle skadan lagas.

Anders Lundkvist kommenterade även rådet från kommunalrådet i Ljusdal som slopat tältet och tittat på en fast hall.

– Det gjorde Piteå kommun också. Det är väldigt enkelt, det är en penningfråga. Det handlar om en åtminstone 50 miljoner kronor dyrare lösning. Sedan ska man komma ihåg att det inte finns någon garanti för att traditionellt byggda hallar håller. I Kiruna rasade en nybyggd hall in och det är inte alls ovanligt. Man glömmer det, sa Anders Lundkvist.

Beskedet att fotbollshallen tas ner och stänger för säsongen mötte starka reaktioner inom fotbollen i Piteå.

– Jag blir bedrövad. Det är inget fel på hallen, men man måste ta hand om den och det är inte gjort tillräckligt bra utifrån förutsättningarna som vi har här. Om vi ska bedriva elitverksamhet måste hallen finnas uppe nästa vinter. Annars kommer vi att bli omsprungna ordentligt, sa Leif Strandh, PIF dam.

undefined
Många fick samsas om träningstider vid Strömbacka när konstgräset på Norrstrand inte kunde nyttjas. "Det drabbar inte bara oss, utan många andra föreningar också", sa Linda Hansen som är involverad i PIF:s ungdomsfotboll.

Leverantören Polarhall ifrågasatte varför inte skadan lagas direkt och kommunalrådet Anders Lundkvist (S) gick ut med att förvaltningen måste fråga experter för att kunna laga och resa hallen igen. Förvaltningen var dock tydlig med att det inte gick att laga under vintern på grund av snö och kyla.

– Det packas stora mängder snö på tältdukarna som måste handskottas därefter måste skadorna friläggas och inspekteras fullt ut för att kunna avgöra om de kan lagas eller om vi kanske måste ersätta den skadade delen med en ny dukdel från leverantören i Italien, sa Annika Nordstrand.

undefined
Området kring ventilationsutrymmena skottades av inför besiktningen av skadorna som visade att även konstruktionen skadades.

Hallen fick ligga kvar på konstgräsplanen fram till hösten 2021 i väntan på åtgärder. Fotbollsklubbarna vädjade om att ta bort tältduken som blockerade allt spel, men coronapandemin satte stopp.

– Vi har varit i kontakt med smittskyddsläkaren Anders Nystedt för att få en indikation på när vi skulle kunna samla det antal personer som krävs för att få undan duken. Han säger att det är jättesvårt att sia om, men om han skulle chansa dröjer det mest troligt till slutet av juni, sa Annika Nordstrand.

undefined
Tältduken på Arena Norrstrand tinade fram i mitten på april, men den kunde inte tas bort på grund av pandemiregler som förbjöd folk att samlas.

En besiktning visade att det var rätt beslut att ta ned hallen. Skadorna på fotbollshallen var inte begränsade till bara duken, även själva konstruktionen var allvarligt skadad. 

Tältduken fick lagga kvar fram till i maj då den lagades provisoriskt och blåstes upp för att torka. 

Samtidigt stod det klart att hallen skulle byggas om på plats med en skyddsvägg som ska minska risken för att tältduken går sönder igen. Två dukdelar skickades till Italien för att göras om. Planen var att hallen skulle blåsas upp igen den 20 september. Den totala kostnaden beräknades landa på en miljon kronor.

– De lokala företagen har bidragit med olika kompetenser för att hitta den bästa lösningen. Vi gör om konstruktionen utifrån deras förslag och känner oss trygga med att detta är en bra och långsiktig åtgärd, sa Annika Nordstrand.

undefined
Fotbollshallen lagades provisoriskt i slutet av maj efter vinterns omfattande skador. "Vi hade en reva som blev som ett stort hål i anslutning till ventilationen. Det var den som var väldigt tydlig och gjorde att trycket föll", sa förvaltningschef Annika Nordstrand.

I september levererades delarna från Italien men på grund av förseningar med konstruktionen flyttades resningen fram till mitten av oktober.

– Det är föreningarna som jobbar med att få upp tältet och det kommer att ta två eller tre dagar innan det är färdigt, sa Jenny Axelsson, fritidschef på Piteå kommun.

Det gick inte som man tänkte. Arbetet med att montera ihop Norrstrands fotbollshall fick avbrytas då ett snöoväder drog in och alla föreningar inte hade kommit med rätt antal personer. Senare la sig ett snötäcke över den fullt utvecklade tältduken. Debaclet fick förvaltningschefen Annika Nordstrand att ryta till mot kommunledningen.

– Min målsättning är att vi ska få ett okej från politiken att ha uppe hallen permanent. Det är inte hållbart att hålla på och ta upp och ner den på det här sättet, säger hon.

undefined
De ideella föreningarna fick inte upp tältet som hamnade under ett tjockt snötäcke.

Snön på tältduken tinade och förvandlades till vatten och kommunen beställde en sugbil för att tömma den konstgjorda bassängen. Men snöfall och låga temperaturer gjorde att det ställdes in. Arbetet med fotbollshallen kunde dock fortgå i flera dagar och långa stunder samlades omkring 50 personer som ville hjälpa till och skotta och dra. Till slut gick det att blåsa upp ballongen.

– Det var jättebra uppslutning bland föreningarna och även privatpersoner som ställde upp. Att lyfta, skyffla, dra och få dukdelarna på plats är ett jättetungt arbete, men de har jobbat fantastiskt bra, sa Piteå kommuns fritidschef Jenny Axelsson.

undefined
Efter att flera frivilliga slutit upp kunde man till slut blåsa upp ballongen.

En enig fritidsnämnd ställde sig efter fadäsen bakom förslaget att låta den uppblåsbara fotbollshallen stå uppe året om. 

– Vi har flera dokument som visar att upp- och nedtagningar sliter mycket på duken. Det är även tidskrävande för vår personal och för föreningarna, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men förslaget stötte direkt på patrull. Piteå Summer Games och Nolia vände sig återigen mot en året runt-lösning.

– Det är vårt huvudområde och en av våra finalarenor. Om hallen är uppe medförs publikbegränsningar och tillgängligheten minskar. Jag kommer aldrig säga till föräldrar att de inte får gå in och titta på när deras barn spelar fotboll, säger Anna Bogren Dahlberg, verksamhetschef för PSG.

– Jag ser det som omöjligt att inte ta ner tältet i sommar. Tältet måste ner om att vi ska kunna genomföra en kvalitativ Stora Nolia, sa Jonas Dahlberg, vd på Nolia AB.

undefined
Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef för PSG var mycket kritisk mot att fotbollshallen skulle stå uppe permanent.

Fotbollsföreningarna i Piteå vädjade till kommunfullmäktige att låta fotbollstältet stå uppe året om, men i slutändan lyssnade kommunfullmäktige på Nolia och PSG och beslutade att ta ned duken. Däremot lämnade man frågan öppen för 2023 och ville att en utredning skulle ta ställning till vad som är bäst för framtiden.

– Vi vill ta ned den i sommar för att inte ändra förutsättningarna för Summer Games och Nolia. Men om den skulle stå uppe nästa år har de tid på sig att planera och förbereda sig för det i så fall, sa kommunalrådet Helena Stenberg (S).

undefined
Jens Hedström och Johan Norberg i Piteå IF FF vädjade till kommunledningen att låta hallen stå uppe. "Den klarar inte många nedtagningar till", säger Jens Hedström.

Helena Stenbergs ändringsförslag fick stöd av majoritetspartierna S, V och MP samt Sjukvårdspartiet och Skol- och landsbygdspartiet. Brith Fäldt (V) riktade en känga till föreningarna som var oroliga för att deras hall ska förstöras av alla upp och nedtagningar.

– De skulle delta i arbetet med att sätta upp och ta ned duken. På det finns ett avtal. De löften och försäkringar som vi fick av fotbollsföreningarna lyser i dag med sin frånvaro. Nu är de i tidningarna och säger snälla gör inte det vi kom överens om. Det känns inget vidare, säger Brith Fäldt. 

undefined
Brith Fäldt (V) ifrågasatte fotbollsföreningarna som inte längre ville ta upp och ned tältet som avtalat.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ville att hallen ska stå uppe permanent.

– Det är positivt att även majoritetspartierna verkar förstå att det inte är hållbart i längden. Men jag känner ingen trygghet i att skriva att man plockar ned den i år. Om man sätter upp den igen till hösten har vi samma problem året därpå, säger Majvor Sjölund (C).

Nya Kommunalrådet Patric Lundström öppnade då upp för flytt av fotbollstältet:

– Jag skulle vilja utreda om vi skulle kunna flytta på det. Om man vill fortsätta ha det uppe permanent skulle jag nog vilja se en flytt av tältet.

undefined
Kommunalrådet Patric Lundström öppnade för en flytt av tältet. Något som senare blev ett vallöfte från S i Piteå.

Frågan om en flytt blev senare ett vallöfte för Socialdemokraterna i Piteå. "Flytta övertryckshallen till en annan plats där den kan stå uppe permanent".

– Det har skapat så otroligt mycket problem och varit påfrestande för alla inblandade och blivit en stor byggarbetsplats när den ska upp och ner. Långsiktigt är det också en ökad kostnad att ta in ett företag för ändamålet, sa Patric Lundström.

Var hallen ska placeras hade partiet däremot ingen uppfattning om. Ska fotbollshallen flyttas till en helt ny konstgräsplan skulle det också innebära flera miljoner i kostnader för bland annat markarbeten och inköp av ny matta. En sådan lösning motsätter sig exempelvis Centerpartiet.

– En ny plats innebär nya kostnader. Hur man än gör trasslar man in sig. Vi vill att hallen ska stå uppe permanent där den är tills att den är förbrukad, säger gruppledaren Majvor Sjölund.

undefined
"Vi vill att hallen ska stå uppe permanent där den är tills att den är förbrukad", sa gruppledaren Majvor Sjölund (C).

Socialdemokraternas vallöfte om fotbollshallen kan också bli ett dråpslag mot ungdomarna. För den verksamhet som bedrivs under skoltid för Christinaskolan och Strömbackaskolan är nuvarande placering för Norrstrands fotbollshall helt perfekt med gångavstånd.

En flytt längre bort kan rasera hela verksamheten då eleverna inte hinner ta sig mellan skola och hall under skoltid. 

– Det är nästan 120 elever som nyttjar hallen dagtid och som gjort ett aktivt studieval på grund av fotbollshallen. Dessutom är det folk som har delar av sin tjänst i hallen. En flytt där vi tappar närheten till skolorna skulle omkullkasta allting, säger Norberg.

Socialdemokraterna har alltså inte kontaktat er i frågan?

– Nej. Men jag förväntar mig en dialog och att man tar in all fakta innan man diskuterar framtiden för hallen.

undefined
Johan Norberg, sportchef i Piteå IF och lärare för LIU på Strömbackaskolan, menade att en flytt av hallen är katastrofal för ungdomarna.

I januari 2023 stod det klart att kultur, park och fritidsförvaltningen gick med underskott på 600 000 kronor. En av orsakerna var att fotbollshallens upp- och nedtagning gjordes av en byggfirma som kostade nästan en halv miljon kronor. Enligt Annika Nordstrand har det varit svårt att få ut de 50 personer som behövs.

– Att göra jobbet förutsägbart med bara ideella krafter är svårt eftersom det ska vara vissa väderleksförhållanden då man tar ned eller upp fotbollshallen. Så vi kom fram till att det här behövde göras av en byggfirma som kan det här området vad gäller exempelvis säkerhet. Det blir mycket mer kontrollerat och är mer lämpligt ur arbetsmiljöhänseende.

Ansa Bygg, som tog på sig jobbet, hade fakturerat 990 timmar för arbetet. Vd Andreas Hellström ansåg inte att det var ett drömjobb för företaget och som privatperson hade han hellre sett att hallen stod uppe året runt.

– Fotbollshallen är jättebra när den väl står där och som privatperson anser jag att det är vansinnigt att ta ned den varje år. Speciellt om det bara är för Piteå Summer Games. Det måste gå att lösa turneringen utan den planen, säger Andreas Hellström.

Fortfarande har det inte kommit något besked om vad politikerna vill med fotbollshallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!