Tekniker, bilinspektörer och Arbetsmiljöverket har varit på olycksplatsen och dokumenterat dödsolyckan. Jouråklagaren Helena Eckerrot Flodin har hand om ärendet över helgen.
– Än så länge hanteras det som ett arbetsmiljöbrott. Vi har gjort det man kan göra på plats, sedan kommer polisutredarna komma igång på måndag med förhör och sådana saker. Då blir det en vanlig polisutredning, säger hon.
Var det många vittnen vid platsen?
– Det är inte utrett än. Det kan finnas kameraövervakning och sådana saker som man får titta på. Det var ju ganska tidigt på morgonen som det här hände. Jag har inte klart för mig hur den här arbetsplatsen fungerar, så det kan vara så att det är mycket folk i rörelse. Det finns alltid saker att ta reda på.
Hon har fått en redogörelse från alla som har varit på platsen.
Vad är din bedömning?
– Tills dess att man har konstaterat att det kanske inte är arbetsgivarens brister som har orsakat olyckan håller vi kvar det som ett arbetsmiljöbrott för att inte förlora de uppgifterna utan att man letar efter sådant också.
Ett arbetsmiljöbrott förutsätter att det är arbetsgivarens brister som har orsakat olyckan. Enligt Helena Eckerrot Flodin kan det ta lång tid att utreda.
Kan det röra sig om något annat brott?
– Det skulle det väl kunna göra, men det vågar jag inte spekulera kring just nu. Det här är utgångspunkten. När man utreder det på det här sättet så täcker man upp andra vinklar som skulle kunna vara möjliga.
Vad skulle det kunna vara för annat brott?
– Vi får se helt enkelt. Man får reda ut det. Vad är det som har brustit? Har någon gjort något fel? Är det något fel på en maskin eller lastbild? Vi kommer att utreda varför detta hände.
På måndag lämnas ärendet över till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.
– Det blir förmodligen någon av de åklagarna som får det, det kommer inte att ligga kvar hos mig i alla fall, säger Helena Eckerrot Flodin.