Hanna Brännström tar strax studenten från samhällsprogrammet på Strömbackaskolan och drar ner medelåldern rejält bland dem som jobbar som röstmottagare under EU-valet.
– Vi har snackat jättemycket om EU på skolan, det här är dels en bra extrainkomst, dels får jag se hur valet fungerar från insidan. Det känns kul och viktigt, säger Hanna som var med och hjälpte till på Pite Energi Arena under fredagen.
"Det är viktigt att göra sin plikt, annars kan man inte gnälla sedan", sa Gun-Britt som var på plats för att rösta i EU-valet tillsammans med maken Birger. De har båda två hållit sig uppdaterade kring aktuella frågor för att sedan utifrån det fatta beslut om hur de ska rösta.
Foto: Laila Bäckström
Röstmottagaren Agnes Szögi såg till att det var ordning i ett av röstningsbåset. I det här valet testar Piteå kommun ett nytt sätt att rösta och har tagit bort ett moment. "Det har varit uppskattat", säger hon.
Foto: Laila Bäckström
Hon ska jobba två dagar under förtidsröstningen samt även under själva valdagen.
– Sedan terroriserar jag mina kompisar och familjemedlemmar och tjatar på dem att de ska gå och rösta. Jag säger till dem att: "Du måste rösta", säger Hanna.
Hon menar att det är en del jobb med att sätta sig in i hur man ska rösta då EU-parlamentet fungerar annorlunda än riksdagen och partierna samarbetar på ett annat sätt.
Röstmottagaren Hanna Brännström hjälpte Milou Westerlund som kom in för att rösta. "Det var ett lätt beslut", tyckte hon om att bestämma sig för vilket parti som skulle få hennes röst i EU-valet.
Foto: Laila Bäckström
Leena Hamberg och Ann-Christine Lundkvist, jobbar som röstmottagare/valförrättare under förtidsröstningen och valdagen. Leena berättar att hon fick tips av vänner om att det skulle vara ett trevligt extrajobb. "Jag träffar nya bekantskaper och får också en insyn i hur valsystemet fungerar från insidan" sa hon. "Ja, det är väldigt socialt och trevligt", säger Ann-Christine.
Foto: Laila Bäckström
Pite Energi Arena och Stadhuset i Piteå höll öppet för förtidsröstning under fredagen.
Foto: Laila Bäckström
– Det kan vara svårt att sätta sig in i det, men det är ett jobb som man måste göra helt enkelt. Det finns inga ursäkter, det är jätteviktigt att gå och rösta, säger Hanna som menar att det är särskilt viktigt i dessa tider av krig och oro i världen.
– Ber någon mig att förklara hur EU-valet fungerar så gör jag det gärna.
Det var ingen jätterusning till förtidsröstningslokalen på Pite Energi Arena under fredagen. Men en jämn ström av människor kom hela tiden för att lägga sin röst.
Foto: Laila Bäckström
"Det är viktigt att rösta i EU-parlamentet som är högsta instansen", sa Corina Delling, Sjulsmark och ursprungligen från Berlin. Hon menade att valet är extra viktigt nu med allt som händer i världen med krig, Natomedlemskap, klimatproblem och skogsavverkning här uppe.
Foto: Laila Bäckström
Samtidigt befinner sig hennes klasskompisar just nu i Magaluf på studentresa.
– Jag ser att de ligger på stranden och solar just nu (skratt). Men det är inte så att jag har valt bort Magaluf för det här, jag hade hur som helst inte tänkt att åka. Det blir en månads tågluff för mig istället efter studenten.