Hanna blev först i Piteå med herrkonfektion

RYCKTE UPP BYXORNA. Det var först tänkt att Hanna Lundqvist-Winblad från Åbyn, Byske, skulle bli lärare, men istället blev hon hattmodist i Skellefteå. Därefter erbjöds hon av sin broder att bli föreståndare för en affär i manufaktur- och konfektionsbranschen i Piteå och blev något av pionjär inom herrkonfektion.

Piteå2007-01-03 00:00
Hanna Lundqvist-Winblad var den första som började föra herrkonfektion i Piteå. Detta i en tid då männen hade att förlita sig till herrskrädderierna för att få sina kostymer, byxor och kavajer. I butiken på Uddmansgatan fanns det färdigsydda sådana för kundernas räkning.

År 1911 dök Hanna Lundqvist upp i Piteå. Då hon på uppdrag av sin bror Gunnar blev föreståndare för en affär i manufaktur- och konfektionsbranschen. I en firma som han 1907 startade i Skellefteå och därefter etablerade filial i Piteå. Där Hanna Lundqvist redan som 16-åring var involverad i verksamheten som praktikant.

Verksamheten i Piteå etablerades på Uddmansgatan och fanns kvar i samma fastighet under hela tiden som rörelsen drevs. Fastigheten brann ner i januari 1981 och ersattes sedan med ett nybygge.

Vind i seglen

Under första världskriget förändrades företagandets villkor och Gunnar Lundqvist förmådde inte få verksamheten att gå runt. Det blev konkurs och rekonstruktion. Systern Hanna blev ägare och tog hand om rodret. Som ny ägare formligen ryckte hon upp byxorna. Affären fick god vind i seglen och drevs målmedvetet framåt, till en av de större i branschen i Norrbotten.

Det är många årgångar från konfirmander till "grågossar" som fått sin yttre habit hyfsad och fin hos Lundqvists som genom åren bar Hanna Lundqvists-Winblad prägel. Hon fanns för det mesta bakom disken och gick upp i sin livsgärning.

Rörelsen utökades med damkonfektion. Den delen av verksamheten avyttrades senare till Astrid Sjöberg från Arvidsjaur.

Hanna Lundqvist gifte sig 1927, i ett barnlöst äktenskap, med Gustaf Winblad från Örebro. Winblad skötte sedan en del av ekonomin i affärsrörelsen.

När Hanna Lundqvist-Winblad med ålderns rätt drog sig tillbaka överläts affärsrörelsen till systersonen Lennart Markgren. Då hade många anställda passerat revy hos henne genom åren. Förutom Lennart Markgren även Enor Danielsson, Arnold Jonsson, Jan Holmgren, Bengt Carlsson, Börje Forsman, Rolf Isaksson, Ingrid Bettels, Anna-Greta Eriksson, Ruth Berglund, Englis Sandberg, Tora Berglund, Berta Åkerlund och Gurli Öhman för att nämna några.

Hanna Lundqvist-Winblad dog i oktober 1978, efter en tids sjukdom. Hon hade då varit änka i tio år.

Ägarbyte

Tjugofem år gammal flyttade Lennart Markgren till Piteå för att hjälpa sin moster Hanna Lundqvist i hennes herrekipering. Bland annat för att sköta inköpen. Där träffade han också butiksbiträdet Tora Berglund, med vilken han gifte sig 1951. 1954 öppnade Markgren egen butik i Kalix och inom några år öppnades också butiker i Haparanda och Luleå. 1961 flyttade makarna Markgren till Luleå tillsammans med sina barn.

Bördig från Åbyn

Under 1960- och 70-talet expanderade företaget och omfattade som mest sju butiker från Kiruna i norr till Gävle i söder. I början av 1980-talet drog sig Lennart Markgren tillbaka från affärerna och överlät skötseln till sina söner som med honom som rådgivare drev företaget till slutet av 1990-talet, då det såldes. Affären i Piteå hade då sedan många år ändrat sitt namn från Hanna Lundqvists till Markgrens. Lennart Markgren dog 2006.

Hanna Lundqvist var född i Åbyn, Byske, som ett av fem barn till Micael Lundqvist från Ålund och Emma Lövgren från Innervik. Det var tre pojkar och två flickor i familjen. Brodern Hugo (1877-1956), brodern Gunnar född 1881 och som dog 1953. En av Gunnar Lundqvists söner, Erland, född 1904, flyttade 1929 till Piteå och drev under många år Klädercentralen. Han dog 1988 i Boden. En annan av Gunnar Lundqvists 10 barn dottern Gunborg (Bojan), född 1906, drev Hattateljen i Piteå. Hon dog 1982 i Västerås.

En syster till Hanna, Aline (1885-1967) och gift Markgren i Källbomark, fick bland annat sonen Lennart. Det fanns också en broder, Knut som tog över hemgården i Åbyn. Han föddes 1895 och dog 1957.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om