Under tisdagen skrev LO och Socialdemokraterna i Piteå på ett handslag för att motverka arbetslivskriminalitet i kommunen. Löftet syftar till att förhindra utnyttjandet av arbetskraft och motverka att kommunala skattepengar går till oseriösa företag och arbetsrelaterad kriminalitet. På plats fanns Piteås kommunalråd Patric Lundström (S), Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå samt LO:s vice ordförande Therese Guovelin.
– För LO:s del är detta en avgörande fråga. Våra medlemmar blir utsatta för kriminalitet. Det är också dåligt för de schyssta arbetsgivare som blir utkonkurrerade av dumpade löner och dumpade villkor. När vi får bukt med detta kommer det att bli en vinst för arbetstagarna, en vinst för de schyssta företagarna och en vinst för medborgarna och samhället, säger Therese Guovelin.
– LO:s medlemmar vinner på att vi uppmärksammar detta. Piteås medborgare och företag vinner på att vi jobbar för det här och att vi ger ett tydligt löfte som det ligger på oss att följa upp om vi får förnyat förtroende. Det gröna folkhemmet ska inte vara ett fuskbygge, säger Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå och vice ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.
Handslaget följer på Socialdemokraternas presenterade satsning för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i Sverige, något som i norr aktualiseras än mer av de stora industrisatsningarna som pågår. PT har vid flera tillfällen berättat om situationen i Markbygden, där arbetsplatsen på Önusberget präglats av konkurser, kriminalitet och uteblivna betalningar till lokala entreprenörer. Vindkraftsparkerna drivs däremot av privata aktörer och Patric Lundström säger att kommunens makt i Markbygden är liten.
– Vi äger inte marken där uppe så jag som kommunalråd kan inte ställa krav i de upphandlingar som görs. Däremot kan jag träffa Svevind som startade projektet och företagen som verkar på platsen och trycka på att vi vill se en schysst hantering av företag och anställda, säger Patric Lundström.
Är det en dialog ni skulle vilja ha med de aktörer som verkar i Markbygden?
– Det är klart. Jag har pratat med Svevind om det som händer där uppe.
Är det svårt att hävda sig som kommun när stora, privata aktörer kommer hit?
– Det här är i mångt och mycket en fråga som ligger på riksdagsnivå. I dag är riksdagen till 60 procent blå och tycker inte att vi ska ställa krav på kollektivavtal. När vi på kommunen släpper mark kan vi däremot ställa krav.