Handlare tillbakavisar minskande snatteri

Statistiken visar att snatteriet har gått ner med 50 procent i Piteå. Men varken hos polisen eller handlarna har man märkt av nedgången.

Per Stenmark, Ica-handlare,  tycker inte att BRÅ:s siffror stämmer överens med verkligheten i hans butik.

Per Stenmark, Ica-handlare, tycker inte att BRÅ:s siffror stämmer överens med verkligheten i hans butik.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-04-17 06:00
Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik över anmälda brott anmäldes 60 fall av snatteri under det första kvartalet 2008. Under samma period i år är antalet anmälningar nästan hälften så få. Hos polisen har man inte särskilt lagt märke till de sjunkande anmälningarna.
- Det är svårt att säga vad det beror på. I en del fall gör patrullen klart på plats och då når det aldrig utredning, säger Anders Danielsson, inspektör på Pitepolisen.
Han tycker inte man ska stirra sig blind på statistik, men tittar hellre på siffrorna över hela år. Då brukar antalet anmälda snatteribrott landa på ungefär 180. Sett på en period av fem år tillbaka i tiden ligger siffrorna på ganska precis samma nivåer. Per Stenmark som är butikschef på Ica Kvantum tror också att snatterierna går lite upp och ner.
- Vi har inte märkt av de här siffrorna ett dugg utan det är lika mycket som alltid, säger han.
En miljon kronor
Snatteriet är fortfarande ett stort problem, inte minst i Piteå. Generellt inom dagligvaruhandeln räknar man med ett svinn på två till tre procent, varav hälften är snatterier och andra bedrägerier. På Ica Kvantum innebär det att det snattas för över en miljon kronor per år. Per Stenmark berättar att det snattas massor, och att man anmäler alla man tar fast, om än de "bara" tagit en cola.
- Personalen har blivit bättre på att ta snattare. Jobbar man i butik märker man om någon är ute för att handla eller sno.
Han säger också att snatteriet ökar under vissa perioder på året. Det finns omkringresande personer som gör stora stötar för att sedan sälja vidare. Då gäller det ofta dyrare produkter som hårprodukter och dyrt kött. Man har till exempel inte några större mängder fryst oxfilé ute i butikerna längre.
- Har vi det så lastar snattarna bara sportbagar fulla. Då kan det röra sig om 1000-tals kronor, säger Per Stenmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om