- Sjukvårdsregionen i Norrland med landstingen i Västernorrland, Jämtland, Västerbott-en och Norrbotten visar skrämmande dåligt resultat. Ett glädjande undantag är Västerbott-en, säger Stefan Käll, som medverkade vid tisdagens konferens i Piteå och en motsvarande konferens i Umeå dagen innan.
Sämst i Sverige
När det gäller frågan om rehabiliteringsplan är Norrbotten sämst i Sverige med sina 6 procent. I Västerbottens läns landsting är motsvarande siffra 34 procent. Totalt i riket har 12 procent en rehabplan.- Så illa är det trots att rätten till rehabplan står inskriven i hälso- och sjukvårdslagen sedan 25 år, säger Lasse Winborg, projektledare för undersökningen om hur den neurologiska rehabiliteringen fungerar i Sverige.
- Så fort någon får en neurologisk diagnos borde det med automatik upprättas en rehabplan. En sådan plan är viktig för förbättringen av mitt tillstånd, den visar att jag är delaktig i samhället och ger mig något att sträva mot, säger Lasse Winborg.
Mår bättre
Personer med en rehabplan mår bättre, inte bara fysiskt, utan även på det psykiska planet, fastslår NHR. Många vittnar om höjd livskvalite.NHR har frågat nästan 1 000 medlemmar i hela Sverige om vad de anser om möjligheten till neurologisk rehabilitering, det vill säga sjukgymnastik, arbetsterapi, kognitiv träning, stöd av kurator och psykolog med mera.
Drygt 60 procent av de tillfrågade i Norrbotten får någon form av rehabilitering. Många står utan rehab, trots att de bedömer att de skulle ha nytta av den.
Nära 70 procent efterfrågar rehabilitering eller - om de har rehabilitering - vill ha mer.
Av de 60 procent som får rehabilitering är över 90 procent nöjda.