Handikappade blir utan kontaktperson
Piteå kommun vill dra in kontaktpersoner för ett 30-tal handikappade. Anhöriga anser att det bryter mot lagen och länsrätten håller med. Men kommunen överklagar till kammarrätten.
FUB i Piteå är upprörda över att ett antal brukare på kommunens boenden kommer att förlora sin kontaktperson eller ledsagare. Från vänster: Harriet Bergqvist, Marie Asplund, Ingrid Wallon.
Foto: Maria Johansson
Ledsagarna, som kan vara olika personer, skjutsar brukaren till olika fritidsaktiviteter. Kontaktpersonen, som alltid är samma kille eller tjej, finns där som en kompis som brukaren kan gå på bio med eller utföra andra aktiviteter tillsammans med.
- Många av brukarna har inga kamrater utan lever med individer som de inte själva valt. De är väldigt isolerade och behöver en kontaktperson för att få se en annan del av världen. Personalen är inte deras kompisar och kan aldrig bli, lika lite som jag kan, säger Marie Asplund, mamma till Peter, utvecklingsstörd brukare.
Kontaktpersoner tas bort
Marie Asplund är också ordförande i intresseorganisationen FUB, Piteå.
Där är även Harriet Bergqvist medlem.
- Titta på det här leendet!
David är så glad varje tisdag han får träffa Linnea, säger Bergqvist och håller fram ett kort av hennes son och hans kontaktperson.
Det är inte säkert att David och Linnea kommer att träffas på samma sätt i framtiden (se artikel bredvid). Piteå kommun vill spara pengar genom att ta bort runt 30 kontaktpersoner och några ledsagare för brukare på kommunens boenden.
- Det går inte att förklara för en utvecklingsstörd vad som sker och varför. På något sätt får de bara finna sig i det som händer, säger Harriet Bergqvist och suckar.
Hon och hennes son överklagade Piteå kommuns beslut till länsrätten. Där har även Marie Asplunds och hennes sons ärende varit uppe liksom ytterligare minst tre. I alla fem fallen har länsrätten gett Piteå kommun bakläxa.
Till kammarrätten
Enligt lagen LSS måste kommunen erbjuda brukarna goda levnadsvillkor. Länsrätten har i samtliga fall bedömt att det för det krävs en kontaktperson som kan hjälpa brukaren att utöva fritidsintressen.
Piteå kommun håller inte med och har nu överklagat samtliga fem domar till kammarrätten.
- Personligen tycker jag att det är skämmigt av en socialdemokratisk kommun att göra så här när man pratar om det goda livet som alla ska ha. Det är oförskämt att göra så här mot min son Peter som på inget sätt kan försvara sin fritid, säger Marie Asplund.
Det finns två anledningar till att FUB känner oro.
- Som anhöriga ser vi att våra barn inte mår bra av att kontaktpersonerna dras in. Som förening är vi oroade över alla som inte är medlemmar och inte heller har anhöriga som kan hjälpa till att överklaga besluten, säger Marie Asplund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!