Handelsområde ska diskuteras politiskt

Ett politisk diskussion om det planerade handelsområdet vid E4 närmar sig. Samtidigt visar en ny utredning att det kan finnas utrymme för mer handel i Piteå.

Det är här, på andra sidan E4 vid Sundsgatan som ett fastighetsbolag vill uppföra ett nytt handelsområde.

Det är här, på andra sidan E4 vid Sundsgatan som ett fastighetsbolag vill uppföra ett nytt handelsområde.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-02-08 16:43

Som PT tidigare berättat har Rico estate development, RED, lämnat in en ansökan om markanvisning för att etablera ett nytt handelsområde nordväst om Backcity på andra sidan E4. Satsningen kostnadsberäknas till 200 miljoner kronor och intressenterna är volymhandelsaktörer som inte finns i Piteå sedan tidigare.

Piteå kommun har fått yttra sig om ansökan och på onsdag ska politikerna för första gången säga sitt när frågan tas upp i plan- och tillväxtkommittén

– Vår övertygelse är att det här kommer vidareutveckla den sammantagna handeln utan att på något sätt påverka cityhandeln negativt. Vi ser till att invånarna i Piteå kommun stannar i Piteå när de ska handla genom att tillskapa ytor med fler aktörer som idag inte finns etablerade på orten, säger Haris Dozo, affärsutvecklare på RED.

Hans uppfattning får stöd av en ny handelsutredning som konsultföretaget Tyréns tagit fram på uppdrag av Piteå kommun. Den visar att det finns ett utflöde av köpkraft vilket kan vara en indikation på att det saknas ett tillräckligt bra och heltäckande utbud i kommunen.

– Den här färska handelsutredningen visar att det finns utrymme att skapa ett externt handelsområde. I dag väljer många i Piteå att handla på annan ort och vår ambition är att fylla det behovet inom vårt segment vilket är volymhandel.

Vilka etableringar skulle det här kunna tänkas vara?

– Vi kan inte gå ut med det med respekt för inblandade parter, säger Haris Dozo.

Hans uppfattning är att tjänstemännen på Piteå kommun varit positiva till planerna och förhoppningen är att beslutsfattarna är av samma åsikt.

– Vi hoppas givetvis på det bästa utfallet. Dialogen har enbart varit positivt och vi hoppas att även politiken kommer att se fördelen med bättre handelsindex och ökade valmöjligheter för kommuninvånarna.

Finns det några hinder som ni måste lösa?

– Jag ser egentligen bara möjligheter och i de möjligheterna har vi inte stött på några svårigheter. Vi har genomfört en geoteknisk undersökning på platsen och där ser vi inte något som skulle kunna vara en bromskloss. Så långt har vi inte stött på patrull som skulle kunna äventyra våra ambitioner och planer.

Kan ni undvika korridoren för Norrbotniabanan?

– Vi har valt att placera oss utanför korridoren i ett utpekat område i översiktsplanen där man säger att verksamheter ska etablera sig i en framtid, säger Haris Dozo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om