Det rapporterades om ovanlig iakttagelse vid tidpunkten för branden. En förbipasserande hade sett en person, cirka 20 minuter före branden, hoppa över ett plank in till en närbelägen gård. Vid polisundersökning påträffades, vid en gårdsfastighet i närheten, bitar av drev liknande det som hittats i trumman under Godtemplarhuset. I en närliggande vedbod låg fotogenindränkt drev av samma sort. I ett utedass hittades en fotogenkanna.
Dog i fängelset
Polisen tog ganska snart in en person i 60-årsåldern till förhör, som skäligen misstänkt. Personen ifråga nekade. Men misstanken var dock så stark att det beslutades att 60-åringen skulle häktas.Det framkom att Pitebon tidigare suttit i fängelse i sex år, för mord, och avtjänat straffet i centralfängelset vid Nya varvet i Göteborg. Mordet utfördes 1874 i Ersnäs, där Pitebon då tog livet av en korpral Ruth-Lindberg från Piteå och även svårt skadade en bror till Ruth samt lindrigare en annan broder och ytterligare en person.
Den häktade Pitebon ansågs, efter den avtjänade strafftiden, ha fört ett synnerligen suspekt leverne.
I polisförhören erkände 60-åringen sig senare som skyldig till gärningen med motiveringen att han "ville röka ut godtemplarna som länge stört honom med sång och ideligt musicerande".
Det visade sig under förhörens gång att han även försökt anlägga eld i ytterligare tre lufttrummor i Godtemplarhuset. Vid efterföljande rättegång dömdes Pitebon till sex års straffarbete och en ny omgång vid centralfängelset i Göteborg. Noterbart är att personen i fråga greps, fälldes, dömdes och förpassades inom 13 dagar.
Den dömdes egendom - han ägde även ett hus i Piteå - sattes snabbt ut till auktion. Vid kajplanen i Piteå fick ortsborna ropa in möbler av alla slag, silver, nysilver, sängkläder, linne och duktyger, koppar, bleck och järnsaker, glas och porslin, en båt med segel, båtbräder, båtspann och snickerivirke. Auktionen ägde rum vid en tidpunkt då det ännu återstod tre dagar innan en månad gått från branden.
Mordbrännaren, som bara ett halvt år före branden blivit änkeman, dog i centralfängelset i Göteborg i mars 1905.
Eldfängt
Åtta år tidigare, närmare bestämt i maj 1896, drabbades Godtemplarhuset också av den "röde hanen", vid halv elvatiden på kvällen. Det var en skolelev i närheten som satt och läste sinEuklides, vilken upptäckte branden. Brandkåren använde sig av ångsprutan och sprutade, som det refererades i tidningsnotisen, ut "väldiga vattenmassor". Efter en timme hindrades brandens vidare spridning. Ordenssalen som stod under reparation blev delvis ramponerad medan rummen intill var så gott som oskadade. I husets andra ände bodde då boktryckare J.L. Nygren med familj och tjänare. Familjen fick åtskilligt lösöre förstört.
Eget hus 1885
Godtemplarna i Piteå fick eget hus 1885, som för övrigt en tid även innehöll Piteås första fasta biograflokal. Efter branden 1896 reparerades huset och blev sedan 1904 föremål för en tillbyggnad. Konsumtionsföreningen Piteå med omnejd meddelade 1932 att man var spekulant på fastigheten, för kontor och lokaler. Godtemplarna sålde då fastigheten och byggde nytt efter Sundsgatan. Ett hus som invigdes i november 1935.Det gamla trähuset vid Hamnplan revs så småningom, sedan Konsum flyttat till nya lokaler i korsningen Aronsgatan-Storgatan.
Godtemplarorden fanns i lokalerna vid Sundsgatan fram till dess att rörelsen, efter en rad märkliga affärer, gick i konkurs år 1994 och fastigheten därefter avyttrades.