Videon är inte längre tillgänglig
För första gången finns en gemensam vin-, öl- och matmonter i mathallen där restaurang Tapas och Papa serverar spanska smårätter, Bryggerikällaren serverar öl från Piteå bryggeri, Beer Studio i Umeå och Tjers i Överkalix. Dessutom erbjuder vinexperten Erik Grödahl på goda viner och ger råd där han är tydlig med vad man bör undvika.
– Köp inte kändisviner med Tina Nordström och Per Morberg på etiketten.
– De finns där för att tjäna pengar, inte som en garant för att vinet är bra. Det är bättre att ge pengar till fattiga vinbönder i Sydafrika och i Moldavien, säger Grödahl.
Tänka hållbart
Han tycker att folk ska tänka socialt och hållbart när de handlar. Han varnar också för det ”Zinfandel”-vin producenter i Syditalien knyckt från orginialet i Kalifornien.
– De har försett de egna vinerna med det namnet för att höja statusen, men de syditalienska vinerna är ingenting annat än sockerbomber, säger Grödahl.
Han intygar att det visst kan finnas viner i 60–70-kronorsklassen som är goda.
– Men köp gärna vin från hundra kronor och uppåt. Då vet du att det är bra, säger Piteås vinexpert som numera turnerar i hela Sverige med vintips.
Serverar inte berusade
Gustav Ahlin vid Bryggerikällaren summerar:
– Det har gått bra. Första helgen var riktigt bra, nu hoppas vi på en bra sluthelg.
Han säger att ölhävningen inte har betytt att det varit stökigt i montern.
– Vi jobbar alla i restaurangsbranschen och vet att vi serverar inte till berusade personer.