Föreläsningen ingick i ett tvådagarsprojekt om rasism och mångkultur.
Själv strulade Johnny Höglin bort sin skoltid, något som han ångrar i dag. Han var destruktiv och starkt utåtagerande. Han lämnade årskurs 9 med 0,2 i snittbetyg (på en skala mellan 1 och 5).
Vid 17 års ålder åkte han in på sin första volta på anstalt efter att ha ägnat sig åt en del ganska allvarlig brottslig verksamhet.
Så narkotika har aldrig lockat honom, däremot blev han så småningom nyfiken på nynazismen. Han beskrev i sin föreläsning i Öjebyn hur han långsamt liksom sögs in i vit makt-sfären.
- Det började med att jag träffade en kille som var skinnskalle och började hänga med honom. Han var några år äldre och var just och trevlig mot mig. Han var väl inte direkt nynazist, men han hade kompisar som var övertygade nynazister. Och jag började umgås alltmer med dem också.
Johnny började läsa böcker om och av nynazister och lyssna på så kallad vit maktmusik.
- Det lät bra, logiskt och vettigt. De verkade sitta inne med sanningen och ha svar på allt. Det var en enkel och bekväm lösning som presenterades, inte minst för mig som hade så mycket aggressioner i mig. Man fick måltavlor serverade för sin vrede.
Johnny Höglin började inbilla sig att han verkligen hatade judar och alla andra grupper som nazister hatar.
Så småningom fick Höglin dock upp ögonen för dubbelmoralen, paranoian och hyckleriet inom naziströrelsen. En avgörande händelse var när han lämnades i sticket av kamraterna på Medborgarplatsen i Stockholm och ensam stod ansikte mot ansikte med ett 30-tal stridsberedda anti-fascister. Den gången räddades han av polisen.
Det faktum att han träffade en tjej och skulle bli far var också starkt bidragande orsaker till att han kom att lämna nazismen bakom sig.
I dag är Johnny Höglin anställd vid Fryshusets sociala projekt Exit. Han reser runt och föreläser om nazism och rasism med utgångspunkt i sina egna livserfarenheter samt hjälper personer som vill lämna destruktiva nätverk.