Han var en av Piteås förnämsta "exportvaror"
Nästa år är det 20 år sedan Årets Pitebo utsågs för första gången. Tanken är att vid jubileet 2010, i samband med Piteå dansar och ler, återsamla samtliga i livet varande "ambassadörer". PT kommer under en tid framöver att porträttera en del av dem som genom åren fått motta utmärkelsen . Först ut i raden är Thord Carlsson, en markant profil i radiosammanhang.
Gamle kollegan från tiden på Sveriges Radio, Hasse Tellemar, på besök hos Thord Carlsson i Piteå. Året var 1997.
Foto: Hans G Pettersson
Efter avslutad livsgärning vilar Thord Carlsson nu vid sin hustru Ullas sida på kyrkogården i Danderyd, där han var bosatt under många år.
Kandidaterna till Årets Pitebo har, alltsedan starten, delats in i tre klasser; person bosatt i Piteå, person utflyttad från Piteå och "mental" pitebo. Det är PT:s läsekrets som genom omröstning är rådgivande vilka som skall utses.
Thord Carlsson tillhörde under många år Piteås förnämsta "exportvaror". Han missade aldrig en chans att göra reklam för Piteå.
Ernst Thord Emanuel fick han som dopnamn, efter födelsen den 10 juli 1931 i Piteå. Han var ett av tre barn till elinstallatör Gustaf Carlsson.
Efter studentexamen i Luleå flyttade han till Uppsala för att studera vid universitetet. Carlsson började sin gärning som lärare i Fagersta, efter att han blivit färdig
fil mag 1961.
Debuterade 1944
Under studietiden blev han medlem i Juvenalorden och fick då visa prov på sina talanger bland annat i spexet Gustav III. Meriter förde honom till ett sommarvikariat vid Sveriges Radio 1962.
Blev producent för "Sveriges bilradio". Hans första program var "Vad betyder våra ortnamn?" Han fick även i uppdrag att göra programmet "Sommar". Det blev en fast anställning vid Sveriges radio 1964.
Radiodebuterade gjorde faktiskt Thord Carlsson redan den 28 december 1944 kl 17.30 i radioprogram med Piteåungdomar och med farbror Sven, Sven Jerring, vid mikrofonen. Rubriken för programmet var "Vinterknäpp från Piteå. Pigga ungdomar från Piteå radiodebuterar".
Några tidningsrubriker blev det aldrig kring arrangemanget men framlidne radioprofilen Thord Carlsson har dock i sina efterlämnade anteckningar noterat vilka som medverkade i programmet. Han var nämligen själv en av debutanterna, med fiolspel.
Thord Carlsson var producent och programledare för en lång rad program som försett lyssnarna med både underhållning och kultur. "Ring så spelar vi", där han 1989 efterträdde Hasse Tellemar, blev en långkörare.
- I hans välformulerade budskap till publiken kunde man kanske skönja drag av en ursprungs-dialekt, men annars var han en förmedlare av rang av det svenska språket. Det var med sin röst och sina formuleringar som han gjorde sig omtycktkonstaterade radiokollegan Carl Uno Sjöblom i minnesorden över Carlsson i PT i december 2005.
Egen fan-club
Även programmen "Svar idag" och i de frågesportprogram som han själv ledde eller producerade med bland andra Gösta Knutsson eller Cilla Ingvar samt "Musik för fullvuxna", där han var värd från 1968. Där utvecklades en dialog med främst de äldre radiolyssnarna och programmet fick snart en egen fan-klubb med sammanträden och klubbnål. Programmet sändes över 1 400 gånger. I juli 1996 sändes det sista programmet och några dagar senare gick Thord Carlsson i pension.
Sommarpratare
Sedan dess gjorde han ett enda radioprogram, som sommarpratare midsommarafton 1998, och då sändes det faktiskt från Piteå.
De klassiska "Mosebacke monarki-programmen" bar något av Thord Carlssons signatur och där framträdde han som den städse kringresande riksdagsmannen Usedom Wollin vars slogan var: till framtidens land på gummimadrasser.
Han hann även göra filmkarriär, av det blygsammare slaget, och medverkade i AB Svenska Ords Äppelkriget 1971, Picassos äventyr 1978 och Sopor 1981.
Hans böcker, i samarbete med bland andra Torsten Berglund, "Piteå på 50-talet" och "Piteå på 40-talet", är ett intressant tillskott till hembygdslitteraturen.
Krönikör i PT
Stjärnstatus fick han när en sten lades för honom på Piteås stjärngata, Storgatan, år 2001.
Thord Carlsson, som blev far till en dotter och två söner, blev änkeman 1989. Han flyttade från Danderyd till Piteå, till en lägenhet på Lillbrogatan. Sin sista tid tillbringade han i sjukhemsboendet Berggården.
Krönikorna i Piteå-Tidningen lade han ned mycken tid på, vilka han sedan inte kunde fortsätta producera på grund av sin sjukdom. Han hyste innerst inne en förhoppning att han skulle få vara med om en radikal förvandling till det bättre. Inte minst få fortsätta agera för att buskaget vid det gamla Högre allmänna läroverket, numera Christinaskolan, skulle förstöras.
Sommarstugan på Furuholmen var sedan barndomsåren hans kära oas i tillvaron. Där han också gärna hanterade sitt dragspel. Skärgårdsturer med båten, bland annat till Kluntarna, var länge ett måste för honom.
Thord Carlsson avled den 7 november 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!