Han slår ett slag för fordonsprogrammet

Transportföretagen besökte Piteå för att inspirera fler högstadieelever att söka fordonsprogrammet på gymnasiet. Men platserna är eftertraktade, och många hamnar som reserver.

Omar Al-Farraji är skolinspiratör för fordonsbranschen. Under måndagen besökte han tre skolor i Piteå, där han pratade med niondeklassare om motorbranschens framtid och möjligheter.

Omar Al-Farraji är skolinspiratör för fordonsbranschen. Under måndagen besökte han tre skolor i Piteå, där han pratade med niondeklassare om motorbranschens framtid och möjligheter.

Foto: Simon Olofsson

PITEÅ2019-09-09 21:00

PT har tidigare rapporterat att motorbranscherna skriker efter folk. I samarbete med Transportföretagen besökte inspiratören Omar Al-Farraji Piteå under tisdagen som en del av Framtidståget. Under dagen besökte han tre högstadieskolor, där han pratade med niondeklassare om framtiden inom motorbranscherna.

– Vi vill lyfta behoven. Branschen skriker efter mekaniker. Motorbranschen är i stor utveckling, i och med elbilar och fossilfria drivmedel, säger Omar Al-Farraji, som själv är utbildad mekaniker.

Transportföretagens riksrapport som släpptes förra året beräknar att 278 personer kommer att behöva anställas i Norrbotten mellan 2018–2020 för att fylla behovet inom motoryrkena. Av dessa utgörs 155 av tekniker. Den snabba tekniska utvecklingen inom bil- och transportbranschen ställer högre krav på teknisk kunskap, och detta gäller såväl personbilar som lastbilar. Omar Al-Farraji berättar att det är glädjande för arbetsmarknaden, men att det också ställer högre krav på utbildningar och företag.

– Det är viktigt att utbildningarna håller en hög kvalitet och att de hänger med i utvecklingen. Det gäller också för företagen att hänga med och vidareutbilda sin personal i takt med utvecklingen.

Under sina föreläsningar på skolorna i regionen ser Omar Al-Farraji ett stort intresse hos eleverna, vilket han tycker är glädjande.

– Jag har sett att det finns ett stort intresse att söka till fordonsprogrammet i Norrbotten och Västerbotten. Många elever säger att de ska söka.

Gällande att många hamnar som reserver på grund av högt söktryck tycker han är tråkigt.

– Jag tycker det borde satsas mer. Alla som vill gå fordons ska få plats.

Han tror också att samhällsbehovet för chaufförer och mekaniker kommer att leda till vidare satsningar på fordonsprogrammen.

– Det kommer att bli fler och fler platser.

Söktrycket på fordonsprogrammet på Strömbacka är redan högt, och under höstens intagning var det Fordonsprogrammet som hade näst flest elever som reserver. Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) tycker att transportsektorn är viktig för kommunen.

– Det är en väldigt viktig bransch för Piteå. Det är viktigt att vi har framgångsrika transportföretag som har möjlighet att få den kompetens de behöver, säger han.

Samtidigt framhåller han de ekonomiska aspekterna, och behovet av en gymnasieskola med bredd.

– Det här handlar om att balansera å ena sidan kostnader mellan olika program, å andra sidan vad eleverna är intresserade av. Vidare handlar det om näringslivets intressen. Alla dessa aspekter måste vägas in, vilket gör att barn- och utbildningsnämnden kontinuerligt måste göra dessa avväganden. Och de är inte lätta att göra, det är komplexa frågeställningar som man måste försöka balansera.

Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar att en utökning av antalet platser på fordonsprogrammet ytterst handlar om ekonomi.

– Mycket handlar om kostnader, det är en väldigt dyr utbildning. Redan i dag har vi ett väldigt stort program med många platser, säger hon.

– När vi ser på gymnasiet i dag så har vi stora gymnasiekostnader, mycket för att vi har många praktiska program. Då blir frågan vad som får stryka på foten om vi ska utöka. Det gäller ju att ha en balans mellan de olika praktiska linjerna, och vi vill ha så många olika linjer som möjligt.

Hon framhåller också att Strömbackaskolan bryter av mot gymnasietrenden genom att ha fler praktiska utbildningar än teoretiska, något som är ovanligt på riksbasis.

– Vi har redan i dag en fördelning som gynnar de praktiska linjerna, eftersom det finns fler platser där jämfört med de teoretiska programmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!