Pitebo vill göra bruksvärderingar av lägenheter på Centrumområdet för att bedöma standarden. Det kommunala bolaget anser att hyrorna ligger för lågt och hyresgästerna kan få räkna med att betala åtskilliga tusenlappar mer för sitt boende.
Pitebo har begärt förhandlingar om saken med Hyresgästföreningen och förhandlingsstrategen Krister Häggling har bruksvärderingarna på Prästgårdsgatan i färskt minne.
– Det är andra beståndet Pitebo driver efter Prästgårdsgatan och de har uttalat att man ska lyfta bestånd för bestånd. Förra gången låg vi ganska nära varandra, men av grunder som är oklara för mig kom vi inte överens. Jag kan inte riktigt förstå varför, säger Häggling.
I stället drev Pitebo saken vidare till Hyresnämnden som gav bolaget rätt och resultatet blev en hyreshöjning på i genomsnitt 23 procent för de 179 lägenhetsinnehavarna på Prästgårdsgatan.
– I beståndet som de nu vill förhandla om så är det spretigt. Det finns lägenheter som ligger bra till och det finns lägenheter som ligger fel till. Det är ett ganska stort material och det finns nog högt och lågt om vartannat, säger hyresstrategen.
Enligt honom är det ytterst ovanligt att ett bostadsbolag inom allmännyttan driver hyreshöjningar så hårt.
– Jag känner inte till att vi har det någon annanstans i landet. Det är riktigt ovanligt att man inte tar ett helhetsgrepp och lyfter hela beståndet. Nu tar Pitebo bitarna man tycker är för lågt hyressatta och driver upp dem till den nivå man tycker är lämplig, säger Krister Häggling.
Förklaringen som Pitebo har – att man måste ligga i nivå med de privata och inte subventionera hyrorna – sågar Hyresgästföreningen vid fotknölarna.
– Vi har aldrig haft allmännyttor som har höjt hyror mangrant med hänvisning till att något annat ligger högre. Att referera till att privata bolag har högre hyror generellt stämmer inte, det finns privata fastighetsägare med låga hyror och låga bruksvärden också. Pitebo har en egen metod, kallad Adlersmetoden, som de använder för att på ett rättssäkert sätt driva upp hyrorna. Jag har aldrig hört någon annan som har anammat det beteendet, säger Krister Häggling.
Han anser att Pitebo mörkar och inte vill prata om områden som har för höga hyror.
– I Piteå finns det även delar i Pitebos bestånd som ligger högt i hyra i förhållande till bruksvärde och rimligtvis borde stå still eller sänkas. Men den biten är de inte intresserade av att ta upp, det vill de inte prata med oss om, säger förhandlingsstrategen.
Han utesluter inte hyreshöjningar på omkring 20 procent för många av lägenheterna på Centrumområdet.
– Det kan innebära tusentals kronor. I det här området har de dessutom snyggat till fasader och utemiljö och förhandlat upp hyran för det. Det folk reagerar på, med rätta kanske, är att man tycker sig ha stått för en del av bruksvärdesförändringarna redan och nu säger fastighetsbolaget att de här bestånden inte har rätt bruksvärdeshyra i jämförelse med andra förhandlade hyror, säger Häggling.
Hyresgästföreningen utesluter inte att förhandlingarna kommer att avslutas i oenighet.
– I bästa fall hamnar en del i nämnden, i värsta fall allihop. Om det finns en hyra vi tycker ligger för högt och om hyresgästen är intresserad av att driva det företräder vi dem i hyresnämnden, säger Krister Häggling.
När förhandlingarna inleds är i nuläget oklart.