Skolpartiet i Piteå växte fram som en proteströrelse mot beslutet att lägga ned byaskolorna i Alterdalen, Lillpite och Hemmingsmark. Trots att partiet bildades bara en dryg månad innan förra kommunvalet fick man 698 röster, 2,43 procent, och erhöll därmed ett mandat i kommunfullmäktige.
– Folk tyckte att nu får det vara nog med den diskriminering och orättvisa som landsbygden utsätts för. Först tar man bort vårdcentraler, folktandvård, med mera. Sedan försvinner skolorna också, säger Anders Nordin.
Småbrukaren från Altersbruk sitter i kommunfullmäktige för Skol- och landsbygdspartiet, som partiet nu heter. Inför den här valrörelsen får Anders Nordin återigen förtroende som förstanamn. Han vill dock inte spekulera om partiets chanser att bli kvar i lokalpolitiken.
– Det är upp till väljarna att bedöma om vi har gjort ett tillräckligt bra jobb under de fyra åren som varit.
De nedläggningshotade byaskolorna är redan stängda, tillsammans med Blåsmarks skola som lade ned för snart ett år sedan. Partiets hjärtefråga är inte lika mycket i ropet – men Anders Nordin tror inte det kommer att ligga dem i fatet.
– Skolnedläggningarna är egentligen bara en av flera landsbygdsfrågor. Skolfrågorna finns också kvar, säger Nordin och nämner bland annat motioner om mobilförbud och åtgärder mot mobbing som partiet lämna in.
Anders Nordin har författat i särklass flest motioner och interpellationer i kommunfullmäktige – i vissa fall har han också fått gehör för sina förslag.
– Vi har också påverkat genom att skriva insändare, ställa frågor och göra kommunstyret uppmärksamma på olika saker.