Han blir kvar efter sommarjobb på Trädgården – vill bilda familj

"Sommarjobb i Norr" blev en succé. Filimon Tesfay var en av de som kom till Piteå och som nu valt att stanna kvar. Ambitionerna är höga. Undersköterskeutbildning, körkort och egen familj finns med i planen för framtiden i Piteå.

Körkort, undersköteskeutbildning och egen familj står på listan med vad han vill göra i framtiden, men först vill han jobba ihop pengar, så han inte behöver låna.

Körkort, undersköteskeutbildning och egen familj står på listan med vad han vill göra i framtiden, men först vill han jobba ihop pengar, så han inte behöver låna.

Foto: Sofia Myhrman

Piteå2024-09-07 13:30

Nyheten i korthet

  • Filimon Tesfay, en invandrare från Eritrea, har valt att stanna i Piteå efter att ha deltagit i projektet "Sommarjobb i Norr". Han planerar nu att fortsätta sin undersköterskeutbildning, ta körkort och starta en familj i Piteå.
  • Projektet, som startades av Arbetsförmedlingen men hanteras praktiskt av kommunen, hjälper deltagare med boende, transport och sociala aktiviteter för att underlätta integrationen i den nya staden.
  • Tesfay uppmanar andra att inte tveka att flytta för jobbmöjligheter, oavsett om de har familj eller vänner på plats, och betonar vikten av att ta initiativ för att förbättra sitt liv.

Det var i våras som Filimon Tesfay fick tips från sina kollegor om att Norrbotten sökte personal till äldreomsorgen. Boendet han jobbat på i flera år i Söderhamns kommun skulle stänga. 

– Jag fick mindre och mindre jobb och då kände jag att det här går inte. Jag måste ha mer jobb för att kunna betala mina räkningar. De sade att det finns jobb i Norrbotten och att det var lugna och trevliga människor där. Jag fick kontakt med Fredrik Blom och han ordnade allt så jag kunde börja jobba på Trädgårdens äldrecentra i början av juni. 

Från början kommer han från Eritrea, men han upplevde att det var svårt att leva där så han lämnade landet när han var 19 och åkte till Etiopien och så småningom fick han hjälp att komma till Sverige.

– Min mamma och pappa ville inte att jag skulle åka, men jag tänkte på mitt liv och min framtid och kände att jag var tvungen. 

Nu är han 27 år och har bott fem år i Sverige. Han är nästan färdig med utbildningen till vårdbiträde. Han valde att jobba i vården för att han tycker om att hjälpa människor. Han berättar att han hela tiden anstränger sig och övar för att förbättra sina språkkunskaper.  

– Jag tycker om att hjälpa människor som inte klarar sig själva. Det är roligt för att man lär sig språket och om kulturen och samhället och när jag inte förstår frågar jag. De förstod inte vad jag sade i början. Då kände jag mig väldigt stressad och därför kände jag att det är viktigt att lära mig språket. 

Innan han åkte till Piteå pratade han med en vän som bor i Kiruna. Vännen förklarade att människorna i Norrbotten är vänliga och snälla men han varnade också för kylan och mörkret på vintern. 

– Han förklarade både nackdelar och fördelar för mig. Det blir väldigt kallt och väldigt mörkt på vintern så jag visste vad jag valde innan jag bestämde mig för att flytta, säger han med ett leende. 

– Jag måste bara skaffa bra kläder och skor.

Projektet startades av Arbetsförmedlingen, men det är kommunen som har tagit hand om det praktiska. De har bland annat hjälpt till att ordna bostäder, fixa cyklar och inte minst försökt ordna sociala aktiviteter för att bryta isoleringen som uppstår när man flyttar till en ny stad utan att känna någon. 

Fredrik Blom jobbar på Piteå kommuns "flytta till Piteå" avdelning. Han har lång erfarenhet av att hjälpa nyinflyttade att hitta sin plats i sin nya hemstad. 

– Vi vet att om man bara åker hit och jobbar så blir man inte kvar. Vi var noga med att de som kommer hit också ska testa på livet i Piteå. Till exempel PDOL och PSG. I somras bjöd vi in de som var lediga och några Piteåbor till Svinöra för att skapa lite gruppgemenskap.

Filimon Tesfay nickar igenkännande. 

– Det var min första vecka. Vi åkte båt till stranden där vi fikade och grillade hamburgare. 

En del av projektet var att de som fick jobb fick resa och boende betalt av Arbetsförmedlingen de tre första månaderna. För honom var det avgörande för att han skulle kunna komma. 

undefined
Filimon Tesfay fick sommarjobb i äldreomsorgen i Piteå och bestämde sig för att flytta och starta ett nytt liv här.

– Det hade blivit svårt att flytta hit om jag inte fått hjälp. Jag var tvungen att betala hyra i tre månader på min gamla lägenhet. De pengar jag tjänade förut räckte bara till hyra och mat så det hade varit svårt om jag inte fått hjälp.

Under sommaren har han cyklat eller åkt buss, men nu är planen att jobba och spara ihop pengar till körkort. 

– När jag kom hit lärde jag mig att tiden är jätteviktig. Man måste komma innan rapporten på morgonen för att de som jobbat natt ska kunna gå hem. Det duger inte att komma springande och säga att man är stressad för till slut får man inget jobb.

Arbetsuppgifterna är samma även om staden är ny menar han. Han har fått bra kontakt med både brukare och chefer och framhåller vikten av att våga prata med sin chef om det händer något.   

– Brukarna och jag skapar ett band genom att göra nåt roligt. Spela bingo eller promenera ute till exempel. Cheferna är väldigt bra, de kommer ofta ut och frågar hur det går. Om det är nåt problem sitter de ner och pratar en stund, sen känner man sig pigg och har bra energi för att jobba igen. 

Sist av allt vill han rikta en uppmaning till alla som tvekar att flytta. 

– Det spelar ingen roll om du har kompisar eller familj någonstans. Bara bestäm dig för att du kan, att det är du som bestämmer. Det går inte att ligga i sängen och tänka att man ska göra något. Man måste ta tag i saken och börja göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!