Han är kungen av bastutunnor

8 000 bastutunnor. Det har Mikael Åström från Bygdsiljum tillverkat de senaste 16 åren och på Stora Nolia går produkten åt som smör.

Tusentals."Jag har hållit på i 16 år och hittills har vi tillverkat 8000 bastutunnor"säger Mikael Åström.

Tusentals."Jag har hållit på i 16 år och hittills har vi tillverkat 8000 bastutunnor"säger Mikael Åström.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2016-08-11 20:48

Mikael Åström är en av Stora Nolias mesta veteraner. Tidigare var de flera om utbudet, men numera är han ensam på Stora Nolia med den bastutunna som verkar gå åt som smör.

– De senaste 16 åren har vi tillverkat 8 000 bastutunnor, säger Mikael Åström, som uppger att förra året sålde han 72 stycken vid mässan i Umeå.

Orderingången vid Stora Nolia i Piteå är sådan att här beräknar han sälja minst lika många.

– Det här är en lättsåld produkt. Igår regnade det mycket men det påverkade inte försäljningen, tvärtom, säger Åström, som uppger att tunnan finns i 14 olika modeller.

Strykande åtgång

Han förklarar att trycket på att köpa tunnan från Bygdsiljum är så högt att han aldrig hinner lägga produkterna på lager. De går åt på löpande band, och vid Piteåmässan 2012 fick han så många beställningar att han var tvungen att stå över mässan 2014.

– Vi fick helt enkelt för mycket att göra. Tidigare gjorde vi också badtunnor, men det har vi släppt eftersom bastutunnan tar så mycket.

Mikael Åströms bolag omsätter cirka 17 miljoner kronor med nio anställda. Företaget pytsar ut 10–12 tunnor i veckan. 70 procent av dem säljs till folk i Mälardalen som blivit Bastuprodukters viktigaste marknad. Köparna placerar tunnorna ofta vid sina sommarstugor men också hemma på gården.

Åström uppger att de som beställde tunnan i början av mässan får vänta tre veckor innan de kan börja bada, medan de som beställer nu får vänta sex veckor innan de kan börja elda i kaminen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om