Hamnen på Sandholmen vill exploatera mark

Marine Group planerar att utvidga sitt område på Sandholmen. Det handlar om en tallbevuxen ås som ska planas ut och användas som upplagsyta.

Marine Group vill ha bygglov för att exploatera ett skogsområde i anslutning till hamnen på Sandholmen. Området är tänkt som ett upplag.

Marine Group vill ha bygglov för att exploatera ett skogsområde i anslutning till hamnen på Sandholmen. Området är tänkt som ett upplag.

Foto: Afry

Piteå2020-05-26 07:00

Marine Groups verksamhet ligger inom ett område där de har tillstånd för hamnverksamhet och som enligt tillståndet är klassat som industrimark. Idag används de öppna ytorna inom området främst för upplag av diverse icke-miljöfarliga material.
För att få tillgång till mer areal vill nu Marine Group plana ut och markbereda ett område på cirka 25 000 kvadratmeter som ligger inom fastigheten. Exploateringen innebär att skogen avverkas och åsen planas ut.

– Vi har låtit utföra en miljöbeskrivning inför planerade åtgärder. Det är vår mark och vi har redan dispens från strandskyddet. Man kan säga att det här är etapp två, säger Jan Lindbäck, vd för Marine Group.
Det står att ytan ska användas bland annat för material för vindkraft?
– Idag går vindkraftsmaterialet till Piteå hamn, men vi har länge haft förhoppning om att en del kan skeppas upp till oss.

Ett problem har varit farledens bredd och lotsproblem.
– Vi har breddat farleden, men det är kämpigt att få igång det här. Vi har kanske missbedömt svårigheterna, men vår bedömning är att lite större båtar kan köras upp till vår kaj, säger Jan Lindbäck.
I slutet av juli väntas trots allt två stora och tunga transformatorer som ska upp till Markbygden.
– De är för tunga för att tas via Haraholmen.

Kanske kan det se annorlunda ut i en framtid och det är en viktig anledning till behovet av att utöka upplageytorna.
– Det är inget vi ska dra igång direkt, men vi vill vara förberedda när och om behovet uppstår, säger Jan Lindbäck.
Upplageyta i första hand, men på sikt eventuellt en lagerbyggnad.
Från åsens nordöstra del finns sedan tidigare ett sanduttag och planen är att använda sand och grus från åsen till att fylla ut och markbereda på intilliggande mark i området.

Ett problem som måste lösas är de luftburna elledningarna som förser Sandholmens reningsverk med ström.
– Ledningarna går rakt över det här området. Vi får se hur det kan lösas.
När marken exploateras kan omgivningen utsättas för ökat buller exempelvis vid avverkning, markberedning samt eventuellt ökade transporter till och från området under en tidsbegränsad period.

Vid sidan om detta finns funderingar om pråmen ska stå kvar.
– I nuläget bor inga där och först om ett år verkar det bli snurr på GE Capitals vindkraftsprojekt igen. Pråmen kostar ju även om ingen bor där och frågan kvarstår om vem som ska betala för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!