Hamnen i tvist med finskt bolag – kräver miljonbelopp

Piteå hamn har stämt det finska bolaget G-gas på drygt 2,1 miljoner kronor för utebliven hyra. På onsdagen möts parterna i Luleå tingsrätt för en muntlig förberedelse inför en kommande huvudförhandling.

Piteå hamn kräver ett finskt bolag på drygt två miljoner kronor. På onsdag sker det en muntlig förberedelse. (Arkivbild)

Piteå hamn kräver ett finskt bolag på drygt två miljoner kronor. På onsdag sker det en muntlig förberedelse. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2023-03-07 20:30

Det finska företaget G-gas terminal oy kom aldrig igång med gaslagringen i bergrum som planerades på Haraholmen i Piteå. I mars 2022 valde det kommunala bolaget Piteå hamn att säga upp avtalet, och i en stämningsansökan kom det fram att hamnbolaget krävde drygt 2,1 miljoner kronor i uteblivna arrendeavgifter från den 1 november 2020 till den 31 december 2021.  

Hamnen ville även ha ersättning för förbrukad el och skadestånd för att företaget, trots att avtalet var uppsagt, inte avflyttat vilket hindrat Piteå hamn från att upplåta utrymmet till någon annan. I september förra året beslutade Luleå tingsrätt om en så kallad tredskodom mot det finska bolaget enligt Piteå hamns yrkanden. 

– En tredskodom får man om inte motparten svarar när man har stämt, säger advokat Inger Byman, som företräder Piteå hamn. 

Efter en sådan här tredskodom kan man söka om återvinning. Det betyder att tredskodomen upphävs och rättsprocessen fortsätter som vanligt, vilket G-gas gjort.

– Vid en tredskodom prövas ju inte målet i sak utan man får en dom emot sig för att man inte brytt sig om att svara. Nu har de sökt om återvinning och då går man ju upp för att pröva målet i sak. 

På onsdag möts parterna i Luleå tingsrätt för en muntlig förberedelse.

– Hade de inte låtit det gå till en tredskodom hade den här muntliga förberedelsen hållits redan i höstas. Det här har man i alla tvistemål kan man säga, och det är en förberedelse inför en kommande huvudförhandling, säger Inger Byman och fortsätter:

– Man går igenom målet och ser vad parterna har för inställningar. Det viktigaste brukar vara att man planerar när en huvudförhandling ska vara så att det passar båda parterna.

Det kan däremot bli så att en förlikning sker, och då blir det ingen huvudförhandling.

–Absolut så kan det bli en förlikning om båda parter är nöjda. Domstolen har en skyldighet att verka för en förlikning, det har man alltid. Många gånger lägger domstolen väldigt mycket kraft att försöka förlika bort det i samband med en muntlig redogörelse. Nu pratar jag rent generellt, och inte specifikt för det här målet.

Piteå-Tidningen har sökt G-gas terminal oys advokter Sara Lång och Jon Nyberg, men utan resultat. Enligt Luleå tingsrätt kommer de att närvaro via videolänk under den muntliga förberedelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!