Stora industriinvesteringar står för dörren i Norrbotten och norra Västerbotten. I kölvattnet av miljardsatsningar på gruvor, batterier och stål spås en kraftig expansion för hamnverksamheterna i Piteå och Luleå.
– Det kommer vara så stora volymer som rör sig över hamnarna att jag tror att vi i dag har svårt att greppa det, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.
Medan Luleå hamn främst är inriktad mot gruv- och stålnäring, har grannhamnen Piteå bland annat specialiserat sig på containertrafik. Redan i dag lobbar Luleå hamn för att exempelvis SSAB ska använda grannhamnen för inkommande gods. Något som har gett resultat, enligt Henrik Vuorinen.
– Man har flyttat en del volymer som tidigare kom in i Gävle och i Umeå, som man i dag tar in i Piteå i stället, säger han.
Förutom de satsningar som bland annat LKAB och SSAB aviserat i Norrbotten, räknar H2 Green steel med att inom några år vara igång med produktion av fossilfritt stål i Norra Svartbyn utanför Boden.
– De planerar att producera 5 miljoner ton stål per år. Stålrullarna kommer i huvudsak att gå ut över Luleå hamn men massor av insatsvaror kommer att transporteras på container eller som styckegods, säger Henrik Vuorinen, som spår en kraftig ökning av containertrafiken till Piteå.
Ulrika Nilsson, vd för Piteå hamn, välkomnar utvecklingen.
– I dag är vi ganska exporttunga i Piteå. Det är sågade trävaror och papper som går ut på containerlinjen här. Det skulle vara en stor styrka om vi fick ett kompletterande importflöde, säger hon.
Sedan den 1 februari får fartyg som anlöper både Luleå och Piteå hamn, rabatt på fartygsavgiften. Framöver kommer hamnarnas samarbete kring bland annat digitalisering och marknadsföring att utökas. Enligt Birgitta Ahlqvist, ordförande i Luleå hamn AB, finns en vision om att på sikt slå ihop de kommunala bolagen Luleå och Piteå hamn.
– Det finns en diskussion om det i både Piteå och Luleå hamns styrelser. Alla är väldigt positiva till det. I Luleå har vi också diskuterat det på kommunalrådsnivå. Även där är man positiv, säger hon.
Varken Birgitta Ahlqvist eller Peter Roslund, ordförande i Piteå hamn AB, kan däremot säga när ett samgående kan bli aktuellt.
– Nu är det frågan om ett konstruktivt samarbete, men för framtiden kan det vara en möjlighet, säger Peter Roslund.