Hamnarna varslar om lockouter

Sveriges hamnar trappar upp sina stridsåtgärder och varslar om en flera månader lång lockout som bland annat stoppar övertidsarbete för alla medlemmar i Hamnarbetarförbundet.

Den 6 mars inför arbetsgivaren Sveriges hamnar en lockout som drabbar alla medlemmar i Hamnarbetarförbundet.

Den 6 mars inför arbetsgivaren Sveriges hamnar en lockout som drabbar alla medlemmar i Hamnarbetarförbundet.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2019-02-22 09:34

Klockan 9 på fredagsmorgonen meddelar arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar att man varslar om lockout för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar samt blockad mot övertidsarbete under perioden 6 mars kl. 00.00 till och med den 31 juli 2019. Övertidsblockaden berör även inhyrd personal och timanställda som är medlem i Hamnarbetarförbundet.

– Samtliga åtgärder gäller alla hamnar i hela Sverige och det handlar om att övertidsarbete inte ska utföras av någon som är med i Hamnarbetarförbundet, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.

Enligt honom har Sveriges hamnar valt en åtgärd som ska påverka driften så lite som möjligt men ändå vara en tydlig markering mot Hamnarbetarförbundet.

– Vi har fått 120 strejker på sex veckor, de har avvisat alla förslag till lösning från medlarna och de har sagt att de tänker fortsätta strejka. Vi måste markera mot deras extremt oresonliga inställning och då blir vi tvungna att lägga det här som ett tydligt försvar, säger Joakim Ärlund.

Hur mycket kommer den här åtgärden att skada industrin som ni vill värna om?

– Den här åtgärden är vald med tanke på att driften i hamnarna ska kunna pågå på vanlig arbetstid. Tanken är att den ska kunna påverka kunder i industrin så lite som möjligt samtidigt som det förstås ska påverka Hamnarbetarförbundet så mycket som möjligt.

Enligt honom kommer Sveriges hamnar aldrig att acceptera Hamnarbetarförbundets krav på ett eget kollektivavtal som reglerar villkoren lokalt.

– Ett andrahandsavtal är det enda de kan få av oss. De måste acceptera det. Annars kommer den här konflikten pågå väldigt länge och det kommer bli väldigt besvärligt för Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet har sagt att de inte tänker ge sig. Hur länge kan det här pågå?

– Vi har varslat till 31 juli som du ser. Vi räknar med att det kan pågå länge. Det är väldigt bekymmersamt i det avseendet.

Vad tycker ni vore bäst nu?

– Det bästa vore om Hamnarbetarförbundet insåg att det som håller på att hända är att de förstör hela arbetsmarknadsmodellen och det kommer dessutom bli enorma kostnader i samband med det. Jag hoppas att Hamnarbetarförbundets medlemmar runt om i hamnarna begriper att de strejkar och slåss för att få något som de redan har. De har redan ett kollektivavtal med bra villkor och de har redan löner och arbetstider som jag vet att många hamnarbetare är väldigt nöjda med, säger Joakim Ärlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!