Hamnarbetarna vägrar ge upp

Arbetsgivarsidan drog tillbaka lockouten, men Hamnarbetarförbundet fortsätter med sina stridsåtgärder. Det innebär punktstrejk mellan 14.00-16.00 i Piteå hamn.

"Kravet från Hamnarbetarförbundet att få teckna egna lokala avtal kvarstår" säger Thomas Höglund. (Arkivbild)

"Kravet från Hamnarbetarförbundet att få teckna egna lokala avtal kvarstår" säger Thomas Höglund. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-02-18 17:00

– Vi tycker att det är rimliga åtgärder så länge inte arbetsgivarsidan vill förhandla och tillmötesgå våra krav på lokala avtal. Nu får vi se vad som händer när medlarna ska ha formella svar på onsdag, säger Thomas Höglund, ordförande för Hamnarbetarförbundet avdelning 132 Bottenviken.

Erik Helgeson, ledamot i förbundsstyrelsen, anser att medlarnas bud inte har förändrat något i sak.

– Vi ska fortsatt förbjudas att delta i lokala förhandlingar om allt från turordningslistor vid arbetsbrist till semesterförläggning och arbetstider. Vi ser ingen anledning att gå med på det, säger Erik Helgeson, som anser att arbetsgivarsidans beslut att dra tillbaka lockouten fram till onsdag ska ses som en ren panikåtgärd.

– De behövde ha en anledning att ta sig ur de enorma produktionsstörningar som den här massiva lockouten skulle ha orsakat för hamnarna och svensk industri. Nu fick de det, trots att ingenting egentligen förändrats. Det kanske var bra för alla parter.

Arbetsgivarsidan har påpekat att man går med på nästan "allt", men inte att Hamnarbetsförbundet ska få skriva egna lokala avtal. Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, har påpekat att det redan finns ett avtal med Transportarbetareförbundet och att de är motståndare till ett separat avtal med Hamnarbetarförbundet.

Något som bekräftades i PT (16/2) av Peter Winstén, avtalssekreterare på Transport. Då sa han att "Min bestämda uppfattning är att det skulle bli fullständigt galet om olika avtal reglerade villkoren för anställda på en arbetsplats beroende på vilken fackförening de är medlemmar i".

Det finns en oro för att Hamnarbetarförbundet inte skulle respektera fredsplikten om de fick ett eget avtal, men den oron förkastas av Erik Helgeson.

– Vi vill teckna ett kollektivavtal med förhandlingsrätt för våra medlemmar och det innefattar fullständig fredsplikt under avtalsperioderna. Då hade vi varit hamn nu och branschen hade haft heltäckande fredsplikt.

Thomas Höglund säger att risken är stor att konflikten trappas upp om inte arbetsgivarsidan backar. Klockan 14.00 på onsdag vet vi vad parterna har svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!