Arbetsgivarna anser att deras erbjudande i princip uppfyller alla krav som Svenska hamnarbetarförbundet har – den åsikten delas inte av motparten.
– Mattias Dahl säger att vi har blivit erbjudna ett avtal. Det stämmer, men Sveriges hamnar har också en lång kravlista som gör avtalet värdelöst. Bland annat ska vi inte kunna göra uppgörelser lokalt med vår arbetsgivare. Skriver vi på den bilagan försvinner incitamenten från arbetsgivaren att överhuvudtaget blanda in oss i de lokala processerna. Då står vi i princip i samma situation fast vi har fredsplikt, säger Eskil Rönér och tillägger.
– Vi får rätten att utse skyddsombud, men det känns som att man sätter den frågan i en gisslansituation. Ni får det om ni skriver på det här. Jag tycker det är uselt av dem att spela med vår säkerhet och trygghet på arbetsplatserna.
Eskil Rönér tycker det är viktigt att rätten att få göra lokala avtal finns, även om det kan finnas olika hinder.
– Det finns rättspraxis i arbetsdomstolar och liknande som reglerar det här, men om det finns en möjlighet att göra överenskommelser på arbetsplatser där Transport inte har gjort det då vill inte vi skriva bort den möjligheten.
Du menar lokala avtal som inte skulle bryta mot Transportavtalet?
– Ja, exakt. Men de vill få oss att skriva att vi inte gör anspråk på att teckna några som helst uppgörelser lokalt.
Arbetsgivarna menar att ni bryter mot den Svenska modellen?
– Svenska modellen bygger på Saltsjöbadsavtalet från 1938. Det var längesedan man satte sig ned och ritade upp någon karta över hur arbetsmarknaden skulle delas upp. Det är klart vi utmanar den svenska modellen, men vi är långt ifrån först. Det finns redan idag exempel på fackföreningar som inte tillhör en centralorganisation som samverkar i tvåpartsavtal, säger Eskil Rönér och nämner fackförbund för lärare och musiker som exempel.
Mattias Dahl menar att konflikten hotar svenska jobb. Eskil Rönér tycker det är för tidigt att dra sådana slutsatser, och han anser att arbetsgivarnas påståenden får tas med en nypa salt.
– När vi varslar om varningskonflikter som är två timmars punktstrejker så lägger de 17-timmars lockouter. Det ger inte signaler om att ekonomin är särskilt känslig.
Planerar ni några hårdare blockader eller strejker?
– Det är alldels för tidigt att säga något om någon upptrappning, men om det behövs får vi faktiskt göra det, säger Eskil Rönér.