– Det är väldigt oroväckande just med tanke på att det verkar vara ett bra laxår i många andra närliggande älvar, säger Jan Isaksson, samordnare för Pite älvs ekonomiska förening.
Efter fjolårets rekordår då 2 089 laxar passerade fisktrappan så var förhoppningen att det var början på en rejäl positiv trend, men det blev alltså precis tvärtom. I år har 1 002 laxar registrerats. Den lägsta siffran sedan dippen 2010.
Vad tror du orsaken är?
– Jag har inga säkra svar, men det är troligt att höga vattenflöden i Piteälven i sommar har varit negativt. Det försämrar laxens möjlighet att hitta till trappan.
– Samtidigt vet vi inte hur mycket lax som egentligen går upp i Piteälven, men inte kommer längre än till Sikfors. Det skulle vara otroligt intressant att veta och ett påtryckningsmedel mot Skellefteå kraft, säger Jan Isaksson.
Samtidigt finns det en glädjande trend när det gäller havsöring. I år hittade rekordmånga öringar, 1 808, till fisktrappan. Trenden har varit tydlig de senaste åren.
– Det är så klart positivt, men havsöringen har ett annat rörelsemönster och verkar hitta lättare till trappan, säger Jan Isaksson.
Han har tidigare påpekat att det behövs en uppgång på cirka 20 000 laxar och 15 000 havsöringar per år om Piteälven i en framtid ska kunna klassas som en bra laxälv.
Glenn Douglas, projektledare för lax på Sportfiskarnas regionkontor i Luleå, säger att det inte finns några tecken på sjuk lax i Piteälven och anser att grundproblemet är kraftverket i Sikfors.
– Det är inte bra som det är nu och vi hoppas att Skellefteå kraft ska investera i bättre tekniska lösningar. Det höga vattenflödet som inneburit att man släppt mycket vatten har ytterligare försämrat laxens möjlighet att hitta trappan.
Douglas anser att Laxuppgången i Piteälven borde vara större. Kontrollen är bättre i Östersjön och yrkesfisket utanför mynningen är begränsat.
– Det borde i högre grad märkas i Piteälven.
Många andra älvar, exempelvis Byskeälven, har inte alls samma negativa laxtrend som Piteälven. Över 6 300 laxar har registrerats i Fällfors. Även Torne-, Kalix- och Råneälv visar positiva siffror jämfört med fjolåret.
Hur ser du på Åbyälvens negativa siffror?
– Det är en skandal att inget görs åt kraftstationen i Hednäs. Den borde rivas. Bara 54 laxar har lyckats passera, säger Glenn Douglas.