Halvårslånga köer efter strejken
Sommartid är väntetid. I alla fall för de hundratals norrbottningar som står i kö för en höft- eller knäledsoperation. Efter vårdstrejken har kötiden ökat drastiskt och nu har ortopedin vid Piteå älvdals sjukhus stängt för sommaren.
Foto: Anders Westergren
- Precis innan strejken bröt ut hade vi sex till åtta veckors väntetid på en höft- eller knäplastik. Nu ligger vi på ungefär sex månader, säger Tomas Isaksson, chef för ortopedin vid Piteå älvdals sjukhus.
Många i kö
Han bedömer att det kommer ta ett år att komma ikapp igen.
- Vi har ungefär 300-350 personer som står i kö just nu, och kön växer ytterligare under sommaren. Den sista plastiken gjordes på torsdag förmiddag. Nu ligger verksamheten nere till i början av augusti, säger han.
Sommarens schema var för sent att göra något åt. Under det närmaste året kommer man däremot troligen att operera för fullt även under perioder då verksamheten brukar gå på lågvarv, exempelvis under jul, nyår och påsk.
Blandade känslor
Enligt Tomas Isaksson har förseningarna väckt blandade reaktioner hos patienterna.
- De stödjer sjuksköterskorna, men är samtidigt missnöjda över att ytterligare behöva vänta på sina operationer, säger han.
Ett 60-tal anställda vid Piteå älvdals sjukhus deltog i strejken. Bland de uttagna fanns chefer från medicin- och rehabiliteringskliniken, operationspersonal, sköterskor från specialistmottagningen, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker. Förutom ortopedin har även röntgenavdelningen drabbats hårt av strejken.
-Vi har tappat väldigt mycket. Köerna är betydligt längre än innan strejken. I princip kan man säga att det är tre månader längre kötid på alla typer av undersökningar, säger Birgitta Larsson-Hamrén, verksamhetschef.
Till magnetkameraundersökning var kötiden tidigare sju månader. Den som ställer sig i kö nu får räkna med en väntetid på tio månader. Akuta fall får alltid förtur.
Mer personal
Birgitta Larsson-Hamrén kan inte säga hur lång tid det kommer ta att jobba in det som gått förlorat under strejken. Klart är i alla fall att det kommer att behövas mera personal för att reda upp situationen. I sommar finns exempelvis endast en röntgenläkare i tjänst.
- Det vi jobbar med är att rekrytera läkare, det är prio ett. Det var det före strejken också, säger Birgitta Larsson-Hamrén.
Ulf Bergman, vårdchef på medicin- och rehabiliteringskliniken, berättar att alla patienter som fick sina läkarbesök uppskjutna på grund av strejken har fått träffa en doktor. Nu håller man på att beta av de 176 medicinremisser som blev liggande under maj månad.
- Vi kommer att ha förlängda väntetider under hösten, säger Ulf Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!