På Hampas gränd doftar det av eteriska oljor och rökelser. Det har gått lite mer än en månad sedan Sofia Wellborg, Vivi-Ann Sundberg och Mona Sällström fick nycklarna till sitt nya tillhåll här på Furunäset.
– Det kändes hemma nästan på en gång, säger Sofia.
– I allra högsta grad. Vi flyttade in och bara ställde in grejerna. Det var som att de var gjorda för att stå här, säger Vivi-Ann.
Samarbetat har de gjort länge, särskilt Vivi-Ann och Mona.
– I år blir det tio år sen jag fick ett rum hos Vivi när hon hade Gästgivargården. Du vart aldrig av med mig sen, säger Mona.
När Vivi-Ann sedan öppnade yogastudion AnamCara på Kolmilavägen hyrde Mona in sig även där – och häromåret började Sofia hyra in sig i Monas rum. I den nya lokalen får de alla varsitt rum.
– Vi trivs väldigt bra tillsammans. Roligt har vi. Vi när och bär varandra, säger Mona.
– Det roliga är ju att man har som ett paraply där det finns flera terapeuter som har olika kunskaper. Det är det som är det magiska, att vi kan använda oss av varandras utbildningar och kunskaper. Ett hälsans hus, säger Vivi-Ann.
Just Sofias kunskap har varit ett väldigt välkommet tillskott, menar både Mona och Vivi-Ann.
– Att vi har fått in Sofia här är helt fantastiskt. För det är ju mest kvinnor vi möter.
Sofia är fysioterapeut som fick upp ögonen för fertilitetsförståelse och cyklisk hälsa när hon förstod vilken stor roll det faktiskt spelar i hälsan. Dels upplevde hon själv hälsoproblem och mötte samtidigt många kvinnor i reproduktiv ålder i sitt arbete på livsstilsmottagning på en hälsocentral. Sofia valde att hoppa på en distansutbildning för att bli holistic reproductive health practitioner, eller sexualhälsorådgivare.
– Jag insåg att jag inte kunde någonting om kvinnokroppar. Det var jobbigt och jag blev frustrerad över att jag inte fått lära mig det under utbildningen. Då väcktes ett stort intresse för kvinnohälsa, säger hon.
Klienterna hon möter hjälper hon genom bland annat menscykelkartläggning och utbildning i Justissemetoden som är en naturlig preventivmetod.
– Menscykeln är ett vitalt tecken precis som blodtryck eller andningsfrekvens. Den speglar vår inre hälsa. Jag hoppas att unga får chansen att växa upp med en annan relation till sin kropp. Alltså kvinnokroppen är helt magisk när man förstår det cykliska och kraften som bor i det, säger Sofia.
– Det är ju förskräckligt att det onaturliga har blivit det naturliga. Och det är ju det holistisk hälsa handlar om, att ta tillbaka det naturliga, säger Vivi-Ann.
Möter ni folk som tycker att det är hokus pokus ni håller på med?
– Jag har stött på mycket sånt, jag har fått hatbrev för att jag har yogaklasser, säger Vivi-Ann.
– Jag fick ju också något brev, typ: Fattar jag verkligen vad det är jag håller på med? Men det tror jag var för att jag höll hus hos dig, säger Mona.
– Bara för att man är utbildad i kvinnohälsa som inte finns i Sverige, så kan det bli som att det är hokus pokus bara därför. Men jag förstår inte hur det kan vara hokus pokus när det faktiskt handlar om anatomi och fysiologi, säger Sofia.
Men det är inget som avskräcker dem.
– Då får man vara trygg i det man försöker dela. Det handlar ju inte om att påverka människor att bli någon annan utan precis tvärtom, att stärka dem, säger Vivi-Ann.
Mona jobbade länge, nästan 40 år, i äldreomsorgen. När hon ännu en gång höll på att gå in i väggen sa hon upp sig.
– Det var skitjobbigt. Jag brinner för det jag gör och då brann jag upp. Men jag har alltid varit intresserad av det här alternativa så länge jag kan minnas, säger Mona.
Sin första reiki-kurs gick hon i början på 90-talet. När hon lämnade omsorgen satsade hon helhjärtat på företaget "Monas alternativa behandlingar". Ett namn som får sig en törn under intervjun.
– Det här är ju lite intressant: Alternativ hälsa. Det är ju den västerländska hälsan som ska vara den alternativa! Det här är ju naturlig hälsa, säger Vivi-Ann.
– Men du, nu när du säger det. Jag borde ju heta Monas naturliga behandlingar. Då måste man byta namn då, säger Mona skämtsamt.
För Vivi-Ann började yogaspåret på riktigt efter att hon själv var "trasig i kroppen" – men läkte igen. Det vill hon ge vidare till andra.
Men förra året var hon egentligen inne på att avveckla yogastudion. När det blev klart att de skulle flytta ut ur de gamla lokalerna hade hon inte varit ledig på 14 år, och tänkte att det var dags.
– Men så dök det här upp. Och PNF som vi hyr av byggde om mitt rum så att jag fick mig en liten yogastudio ändå. Sen tänkte jag att jag bara skulle ha fyra klasser. Nu är det sex.
– Vänta nu ljög jag, det är till och med sju. Eventuellt åtta, säger Vivi-Ann.
Vad framtiden har att bjuda på för Hälsobyrån återstår att se. Klart är i alla fall att det blir utomhusaktiviteter när gården utanför inte står i vinterskrud. Möjligheterna är många, Mona talar om eldceremonier och Sofia kanske börjar med qigong igen.
– Det blir bara bättre och bättre. Ett närande och ett bärande, säger Vivi-Ann.