- Det finns flera rapporter som pekar på att klamydia kan smitta vid oralsex. Folk har sökt vård för halsont och de odlingar som tagits har i vissa fall påvisat klamydiainfektion. Hur vanligt det är vet vi inte och därför är det angeläget att vi undersöker den saken, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund vid Sunderby sjukhus.
Redan i våras drog ett projekt igång och Annika Forssen, docent och läkare vid Porsö vårdcentral i Luleå, leder undersökningen. I ett första steg ska minst 100 personer mellan 18 och 29 år med halsbesvär få erbjudande om att delta. Men projektet är fortfarande i sin linda.
- Det har varit sommar med allt vad det innebär, men i höst ska arbetet trappas upp. I en andra delstudie deltar även ungdomsmottagningen i Gällivare och då hoppas vi ha minst 200 deltagare, säger Annika Forssen.
Ska undersökas
Hur vanligt är det med klamydia i svalget?
- De flesta som söker för halsont har någon annan infektion, typ halsfluss. Men vi har dokumenterat fall och förhoppningsvis ska den här studien ge oss bättre underlag för hur vanligt det är, säger Forssen.
Att delta i studien är givetvis frivilligt, men de som deltar får lämna ett odlingsprov och under sekretess svara på frågor om sina sexualvanor. Om klamydia konstateras väntar kostnadsfri behandling med antibiotika.
Ibland bagatelliseras klamydia, men hur farlig är infektionen egentligen?
- Den brukar kallas för "genital snuva", men så enkelt är det inte. Klamydia går ofta att behandla med antibiotika, men sjukdomen kan ibland orsaka svårare infektioner som gör en ordentlig sjuk. I värsta fall orsakar klamydia sterilitet, säger Anders Österlund.
Använd kondom
Klamydia är lömsk. Cirka hälften som drabbas får inga symptom och eventuella besvär kan komma först efter flera år. De som får symptom får sveda när de kissar och flytningar från urinröret.- Men det är viktigt att komma ihåg att man är smittsam även utan symptom. För att skydda sig mot klamydia är det kondom som gäller och då även i samband med oralsex, säger Österlund.
Redan i våras avsattes forskningsmedel till studien och i veckan kom ett bidrag på
125 000 kronor från Socialstyrelsen, men det krävs ytterligare medel för att täcka projektkostnaderna. Om projektet framskrider enligt planerna så kan resultatet presenteras nästa år.