Hälsa och säkerhet i fokus vid underhållsstopp

Schemalagda mattider, besöksförbud i kontrollrum och åtskilda arbetslag. Det är några av de åtgärder som vidtagits vid SCA Munksund, vars underhållsstopp nu går in i slutspurten.

Carina Sandström, arbetsmiljöingenjör, Jens Rieglert, fabrikschef, Lasse Johansson, huvudskyddsombud och Stefan Lundkvist, Pappersordförande, har jobbat hårt med hälsa och säkerhet under stoppet.

Carina Sandström, arbetsmiljöingenjör, Jens Rieglert, fabrikschef, Lasse Johansson, huvudskyddsombud och Stefan Lundkvist, Pappersordförande, har jobbat hårt med hälsa och säkerhet under stoppet.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-09-04 15:36

I mars när coronapandemin tog ordentlig fart tvingades SCA till anpassningar och förändringar av arbetssätt. Social distansering hamnade i fokus i syfte att minimera smittspridning i anläggningarna.

I början av innevarande vecka sattes säkerhetsarbetet på ordentligt prov när det var dags för det stora underhållsstoppet. Drygt 400 entreprenörer från Sverige och utlandet kom för att jobba i och runt fabriken.

Fabrikschefen Jens Rieglert säger att införandet av stoppvärdar var ett bra grepp, där anländande entreprenörer fick information om förebyggande åtgärder.

– Så fort de kom fick alla en broschyr om vilka regler som gäller för underhållsstoppet 2020. Man har fått en förevisning av den zon-indelning vi har på fabriksområdet, var omklädning ska ske bland annat, säger han.

Något man behövde försäkra sig om var att springet i manöverrummen inte skulle bli så omfattande som det brukar vara.

– Under tidigare stopp kunde hela arbetslag komma in där. Kaffemaskinen var strategiskt placerad för att alla skulle kunna ta en kopp och umgås där men det har vi fått ändra, säger Stefan Lundkvist, ordförande för Pappers i Piteå.

Lasse Johansson, samordnare och huvudskyddsombud, förklarar att träffar har skett utomhus och arbetslag har hållits isär.

– Överlag har det gått bra och vissa arbetssätt kommer vi att fortsätta med även framöver, säger han.

Carina Sandström, arbetsmiljöingenjör, som tidigare jobbat på Billerud Karlsborg under deras stopp med coronarestriktioner, säger att samverkan mellan fabrikerna varit god och att man kunnat ta lärdom av varandra.

Reaktionerna från både egen personal och entreprenörer har varit positiva.

– Många jobbar på olika stopp hela hösten och måste hålla sig friska, säger Carina Sandström.

Att använda munskydd har inte varit aktuellt mer än för de personer som jobbat med drogkontroller. Att ta tempen på folk som ska in i fabriken diskuterades med företagshälsan men åtgärden skrinlades eftersom människor har olika temperatur och för att alla covidsmittade inte får feber.

På måndag ska fabriken vara i full drift igen och entreprenörerna åker vidare. Efter det följer en tid som kommer att präglas av en viss oro.

– Vi vill ju inte se någon lokal spridning av covid-19 som är kopplad hit, säger Jens Rieglert, som ändå är trygg i att man gjort vad man kunnat för att förebygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!