Håll julbränderna i schack

På söndag är det första advent och startskottet går för den stora ljuseldarperioden. Men levande ljus innebär en brandrisk och statistik visar att bostadsbränderna ökar dramatiskt under månaderna december och januari.

Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef i Piteå, säger att man i Piteå endast har haft en eller ett par ljusrelaterade bränder per år de senaste åren.

Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef i Piteå, säger att man i Piteå endast har haft en eller ett par ljusrelaterade bränder per år de senaste åren.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2011-11-24 06:00

Enligt statistik från MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) inträffade 197 bostadsbränder i Norrbotten under 2010 och av dessa inträffade var fjärde under jul- och nyårsmånaderna, december och januari. Men i Piteå ser siffrorna lite annorlunda ut enligt Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Piteå.

Framgångsrik kampanj
Han berättar att man för 10 år sedan i Piteå uppvisade ganska dystra siffror beträffande julbränder och att man då drog igång en informationskampanj, som man fortsatt med sedan dess och som gett resultat.

- Varje år har vi kampanjen "Släck ljuset". På skyltsöndagen delar vi ut julkalendrar och klistermärken med uppmaningen: släck ljuset! Vi har tv-reklam och i år har vi även köpt reklamtid på varuhusen. Den börjar visas till helgen och kommer att nå tusentals människor, säger Krister Östrén.

Ingen förhöjd brandrisk
Statistiken från MSB visar att antalet bränder på grund av levande ljus fyrdubblades i Sverige under december månad förra året jämfört med månaden innan. 18 ljusbränder konstaterades i
november och 78 i december.

Enligt Krister Östrén går det inte att se någon förhöjd brandrisk i Piteå under december/januari men han säger att mörkertalet kring ljusrelaterade bränder är stort.

- Folk lyckas ofta släcka mindre bränder själva. När så sker får vi inte veta det just när det händer men nästan alltid när vi är ute och informerar om bränder berättar folk om hur de släckt en övertänd ljusstake eller liknande.

Brandvarnaren bästa försäkringen
Brandvarnaren är enligt Krister Östrén den bästa försäkringen mot julbränder och enligt honom har de allra flesta numera brandvarnare i hemmen. Men det räcker inte med att sätta upp en brandvarnare och sedan förvänta sig att den fungerar för alltid.

- I Norge har man tagit som tradition att kontrollera sina brandvarnare den första advent och eventuellt byta batterier. Den traditionen borde vi ta efter i Sverige.

FAKTA Så minskar du brandrisken

Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen avstängd.

Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.

Se till att det finns brandvarnare i bostaden, gärna flera, och kontrollera att de fungerar.

Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna.

Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.

En brandfilt och en sex kilos pulversläckare bör finnas i varje hem.

Källa: MSB, brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om