Hållbart prisas hos Böle garveri och Sandlund/Hossain

Fjärde generationen företagare Anders Sandlund valde att starta verksamhet i Bangladesh tillsammans med barndomsvännen Tulin Hossain. Nu har de tilldelats Årets hållbarhetspris.

Årets hållbarhetspris går till Anders Sandlund och Sandlund/Hossain, här flankerad av Sunpines David Öquist och Lina Hörnemalm.

Årets hållbarhetspris går till Anders Sandlund och Sandlund/Hossain, här flankerad av Sunpines David Öquist och Lina Hörnemalm.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-02-11 12:49

Det är Piteå Business Awards som i pandemins spår inte kan hålla någon traditionell näringslivsgala och nu har valt att presentera två vinnare per vecka i totalt sju kategorier. Vinnaren av Årets hållbarhetspris korades av Piteåföretaget Sunpine, som på plats representerades av vd:n David Öquist och kommunikationsansvariga Lina Hörnemalm.

undefined
Piteåföretaget Sunpine korade vinnaren till Årets hållbarhetspris. Här läser Lina Hörnemalm upp motiveringen vid sidan av vd:n David Öquist.

Öquist berättar att man internt på företaget låtit personalen tycka till om de tre nominerade; Wibax biofuel, Local hero Piteå och Sandlund/Hossain – och till att börja med fått negativ respons på den slutliga vinnaren.

"Vaddå flyttat produktionen till Bangladesh? Nä, schyssta villkor ska det vara", tyckte bland annat en facklig företrädare, men kom tillbaka med kommentaren "Jätteschysst, den tar vi" efter att ha läst på om företaget.

undefined
Barndomsvännerna Tulin Hossain och Anders Sandlund har bildat företag tillsammans. Garvning och produktion sker numera i Bangladesh, men försäljning och PR via nätet i Sverige.

Sandlund/Hossain startades nämligen av fjärde generationen Sandlundare, Anders Sandlund, tillsammans med barndomsvännen Tulin Hossain för att skapa arbetstillfällen och oberoende i en växande ekonomi, men dock ett u-land.

– Allt började egentligen när mamma och pappa var i Bangladesh och jobbade med bistånd 1977–79. Ett av uppdragen var att fundera fram verksamheter som byn kunde starta och försörja sig på, berättar Anders Sandlund.

undefined
Som fjärde generationens företagare för Anders Sandlund garvartraditionen vidare – fast nu med produktion i Bangladesh och försäljning mestadels via nätet.

Via vänskapen som uppstod mellan familjerna kom sönerna Tulin Hossain och Anders Sandlund 30 år senare att bilda företag tillsammans och 35 anställda vegetabilgarvar nu skinn och syr väskor i sann Böle-anda. Och med höga löner och mycket goda arbetsvillkor, ska tilläggas.

Detta renderar nu i utmärkelsen och priset för Årets hållbarhetsföretag med följande motivering:

undefined
Ett företag med anor, här med tre generationer garvare – grundaren Oskar Sandlund i mitten, flankerad av sonen Assar och sonsonen Jan.

"Böle garveri och Sandlund/Hossain är vinnare av Sunpines Hållbarhetspris 2021. Böle garveri fokuserar på att skapa hållbara produkter med en naturlig process som nästan inte genererar några utsläpp till luft eller vatten. Sandlund/Hossain drivs med en vision om att visa att det är lönsamt att ta ansvar på en plats där det behövs allra mest. Tillverkningen sker med stor kunskap och tradition av produkter som ska hålla länge och med stor stolthet och omsorg om människorna vi jobbar med och planeten vi bor på."

undefined
I Böle finns garveriet kvar och pappa Jan Sandlund garvar fortfarande åt kunder i USA. I butiken finns både en Böle-hylla och en Sandlunds-hylla, berättar han.

Vid sidan produktionen i Bangladesh finns garveriet i Böle kvar. Pappa Jan garvar fortfarande till kunder i USA och i butiken finns både en Böle-hylla och en Sandlunds-hylla.

Butik finns också i Härnösand, där Anders bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!