I utformningen av Långskataskolan efterfrågades ett så sunt och miljövänligt byggande som möjligt. Således ståtade skolan med grästak och klimatsmarta toaletter, så kallade separetter. Men bara ett år efter invigningen fick taket åtgärdas på grund av läckage.
– Det är längesen grästaket togs bort. Nu är det plåttak. Toaletterna visade sig vara krångliga för de mindre barnen, så de togs också bort, säger skolans rektor Carina Burman.
En koll med fastighetskontoret visar att grästaket försvann 1999 och toaletterna ett par år senare.
Skolans profil har således förändrats och nu ska även växthuset rivas.
– Vi hade en eldsjäl på skolan som skötte växthuset med hjälp av barnen, men sedan hon slutade för ett par år sedan har det stått tomt. Så beslutet har blivit att plocka ner det, säger Carina Burman.
I växthuset odlades bland annat morötter som förvarades i den lilla jordkällaren, men den är nu låst och oanvänd.
En annan orsak till att växthuset ska bort är problem med vandalism. Något som också drabbat den lilla köksdelen för lek, som dock är kvar.
Men att förändringarna skulle vara samma sak som att skolan efter hand har övergett hållbarhet och miljötänk är fel enligt Carina Burman.
– När skolan byggdes låg den i framkant och vi jobbar fortfarande efter de principerna. När nya skolor byggs idag är det principer som vävs in.
Långskataskolans profil mot natur, miljö och friluftsliv är fortfarande viktiga i undervisningen.
– Vi jobbar aktivt med det och har en väldigt fin utemiljö. Nära till natur och på vintern har vi en isbana på skolgården. Vi har en helhetssyn på undervisningen som inte bara sker i skolbänken, säger Carina Burman.
Idag går 134 elever i förskoleklass och lågstadiet på skolan.
– Visst påverkar förtätningen, men helhetssynen är lika viktig. Den tummar vi aldrig på.
Skolan har i många år tilldelats Skolverkets utmärkelse "Skola för hållbar utveckling". För att få utmärkelsen är Skolverkets krav: "En skola för hållbar utveckling som jobbar med ett helhetsgrepp runt frågor som rör hållbar utveckling. Det handlar om att integrera frågeställningar runt miljö, sociala och ekonomiska frågor i undervisningen, att göra barn och ungdomar delaktiga i lärprocessen och att förbereda dem för framtiden".
Det måste också finnas kontinuitet i arbetet och ha en tydlig koppling till styrdokumenten för att uppfylla kraven.