Sedan 2015 driver Lotta Hedström och Holger Andersson halkbanan i Piteå. Här hålls olika utbildningar, bland annat den så kallade Risktvåan som är en obligatorisk del av körkortsutbildningen. Syftet är att elever ska få testa sin kapacitet vid förhöjda risksituationer och därmed få en större insikt och förståelse för de risker som finns i trafiken.
Halkbanan i Piteå, som i dag är den enda norr om Hörnefors i Västerbotten, startades 1985 av Jan Nilsson och banorna har sedan dess varit desamma.
– De var rejält uttjänta och behövde bytas, säger Lotta Hedström.
De halkiga delarna av banan har fram tills nu bestått av plåtar. Nu satsar Norra halkbanan åtta miljoner kronor på helt nya banor, både sommarbanor, som består av betong målad med epoxyfärg, och vinterbanor som spolas med ismaskin. I satsningen ingår även ett eluppvärmt sprinklersystem till sommarbanorna. Sensorer känner av när en bil passerar och sprinklerna går igång.
– Vi kommer att kunna använda sommarbanorna från tidig vår till sen höst, berättar Holger Andersson.
Totalt rör det sig om 2 500 kvadratmeter betong som ska gjutas och 14 000 kvadratmeter asfalt som ska läggas.
– Vi kommer också att röja runt banan och sätta gräs så att vi får mjuka avåkningsytor.
Lotta Hedström har arbetat som trafiklärare sedan 2010, de första tre åren på en trafikskola vid Odenplan i Stockholm. 2013 började hon som lärare på Piteå trafikskola och tre år senare blev hon ägare av Körskolan i Piteå.
Som trafiklärare håller hon i egna utbildningar på halkbanan men hit kommer även trafiklärare från andra körskolor. Halkbanan tillhandahåller bilar men det är respektive trafiklärare som håller i lektionerna.
– Lärarna är duktiga och det är tack vare dem som vi klarat oss så bra från skador, säger Lotta Hedström.
Holger Andersson berättar om två incidenter genom åren, utan personskador men där bilarna fått repareras efter smällar i snökarmen.
– Numera plogar vi bort all snö just för att undvika den typen av händelser.
Det kommer även en hel del privatister till halkbanan för att göra Risktvåan. Många av dem är från andra länder och en del har redan körkort från sina hemländer.
– Men det varierar mycket mellan körkortsutbildningarna och en del kan ha körkort utan att ha gått någon utbildning, så många privatister klarar helt enkelt inte utbildningen, konstaterar Lotta Hedström.