Halkbanan anmäld för diskriminering

En kvinna som deltog i en körkortsutbildning på halkbanan i Piteå har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. "Jag kunde inte sluta gråta hela vägen hem", skriver kvinnan i sin anmälan.

En kvinna som deltagit i en utbildning på halkbanan i Piteå, den så kallade risktvåan som krävs för svenskt körkort, har anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

En kvinna som deltagit i en utbildning på halkbanan i Piteå, den så kallade risktvåan som krävs för svenskt körkort, har anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-07-17 18:00

Kvinnan, som kommer från Luleå, upplever att hon diskriminerats på grund av etnicitet. Hon vänder sig mot att hon inte fick prata engelska med personalen på banan utan tvingades gå via sin medföljande make som agerade tolk. Hon upplever att hon inte bemöttes med respekt och inte fick samma möjligheter som de andra deltagarna.

Den så kallade "risktvåan" på halkbanan slutade med att kvinnan uppmanades att kliva ur bilen och lämna banan.

"Jag visste inte att jag skulle träffa ett mål med bilen, ingen sa det till mig. När jag inte träffade målet och försökte hålla mig på banan började en kvinna i personalen skrika ... med otrevlig och kränkande ton. Jag blev chockad och började gråta."

Hon uppger att hon mått psykiskt dåligt och känner sig diskriminerad.

Lotta Hedström är trafiklärare och driver både Körskolan i Piteå och Norra halkbanan AB. Hon minns händelsen men känner inte till anmälan.

– Vi är väldigt noga med att gå igenom och förklara vad som gäller och att man får inte göra något som är farligt, då avbryter vi direkt.

Hon medger att hon pratade med hög röst eftersom det blev en farlig situation men att det inte alls handlar om diskriminering.

– Det händer ofta att vi får avbryta utbildningen för deltagare som inte klarar av den, främst är det privatister som inte har tillräcklig kunskap om bilkörning.

Vid den aktuella händelsen skulle deltagarna i olika hastigheter bromsa in framför "gående" för att på så sätt lära sig konsekvenserna av olika hastigheter. I 30km/h gick det bra men vid 50 km/h blev det problem.

– Istället för att bromsa in tvärvrider kvinnan bilen för att styra undan hindret och det blev jättefarligt. Jag sa åt henne att hon inte fick fortsätta. Vad hade hänt i 70 km/h om hon gjort det igen?

Kvinnan uppger att hon inte förstått momentet?

– Hon satt bredvid i bilen när en annan kvinna körde innan så hon såg momentet. Hon hade även sin man, som tolkade, med sig i bilen.

Lotta Hedström säger att det är mycket att ta in och att man därför uppmanar deltagarna att ha tolk med sig för att all information ska bli rätt.

– Vi har klara hållpunkter och styrdokument från Transportstyrelsen som vi följer till punkt och pricka. Vi ägnar 4–5 timmar åt att få alla att förstå hur utbildningen går till.

DO ska nu fatta beslut om de ska inleda en tillsyn i ärendet eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!