I slutet av december förra året var Piteå kommuns folkmängd strax över 42 300. Drygt hälften av kommunens invånare får plats i skyddsrummen som rymmer knappt 22 500 personer. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det inte heller meningen att hela befolkningen ska få plats. Om man bor på landsbygden kan man ha andra alternativ till skydd vid krig. Skyddsrummen är främst till för de områden som är svåra att utrymma, exempelvis i städer.
I fredstid får skyddsrummen användas i andra ändamål, och det innebär att rummen inte är redo att användas direkt om det skulle bli krig.
– Det vanligaste är nog att de används till lägenhetsförråd, säger Andreas Engstöm, fastighetschef på Pitebo. Han tillägger att det är fastighetsägarna som ska förbereda skyddsrummen om behovet skulle uppstå, men de som är först på plats ska också hjälpa till. Det kan handla om att ta ner förrådsväggar exempelvis.
– Här inne finns det verktyg till sådant. Kofot och slägga, säger Robert Vikman, förvaltningschef på Pitebo. Han visar en avskild del av lokalen uppmärkt med texten "Skyddsrumsutrustning". Där inne finns bland annat vattenhinkar, latrinhinkar till toalett och tätningsmassa.
Pitebo står för 34 av kommunens skyddsrum. Majoriteten av dem ligger i källare, men det finns också flera stycken i hus på gården, till exempel i samlingslokaler på bostadsområdena. Beroende på hur rummen ser ut finns det olika behov av vad som behöver ställas i ordning.
– Vissa skyddsrum är ovan jord, och då kan det finnas fönster som behövs täckas för. I källare finns det ofta golvbrunnar som också behöver täckas, säger Robert Vikman.
Rummet ska kunna ställas i ordning inom två dygn och tanken är att man ska klara sig där i tre dygn. Enligt MSB räknar man med att varje person får en yta på 0,75 kvadratmeter och det finns ingen plats för att ta med några husdjur.
Fastighetsägarna är de som ansvarar för underhåll av skyddsrummen. Robert Vikman berättar att bovärdarna gör egna kontroller av deras utrymmen.
– Det görs också regelbundna besiktningar som MSB ansvarar för. Då deltar vi också. Är det någon anmärkning så åtgärdar vi det. Det kan vara om något måste lagas, om något blivit gammalt eller om något saknas, säger Andreas Engstöm.
Det har inte byggts några nya skyddsrum i Sverige på 20 år, men enligt MSB utreds nu frågan om det ska byggas fler.